Cine este noul premier desemnat al României. Klaus Iohannis a făcut anunțul

de: Luiza Moldovan
26 02. 2020

Decizia CCR a dat peste cap tot ZEN-ul politic în România, iar acum președintele Klaus Iohannis trebuie să decidă, într-un timp foarte scurt, cine va fi noul premier. Nu există, până acum, o idee foarte clară cu privire la acest aspect, dar Rareș Bogdan acreditează ideea că până diseară lucrurile se vor tranșa într-un BPN, convocat pentru astăzi, la miezul zilei. Pe lista scurtă se află trei nume: Bogdan Aurescu, Nicolae Ciucă și Raed Arafat. Nicolae Ciucă a răspuns, însă, jurnaliștilor că nu ia în calcul să onoreze invitația președintelui Iohannis.

UPDATE: ”„Se pare că Iohannis și PNL doresc o instabilitate politică și o criză continuă. Este o glumă și  sfidare la adresa Parlamentului.  Mă așteptam să iasă să ne spună cum a împrumutat atat de mult și pe ce i-a cheluit. Dl. Cîtu e cel care noaptea e urmărit de spioni ruși. E ridicolă nominalizarea. Nu o sa votăm această propunere”, a fost reacția liderului PSD Marcel Ciolacu despre posibilitatea numirii lui Florin Cîțu în funcția de premier.

Vasile Florin Cîțu, noua propunere de guvern a lui Klaus Iohannis

UPDATE 20.16: Președintele României a ieșit, miercuri seara, la o nouă declarație, după ce s-a consultat cu partidele politice pentru a propune un nou premier, după ce numirea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban a fost declarată neconstituțională.

”PSD s-a opus vehement măsurilor luate de guvernul PNL. Ne-am dorit să deblocăm România! Am decis să fac o desemnare pentru a nu ne bloca politic: Vasile Florin Cîțu!”, a declarat Klaus Iohannis.

UPDATE: Florin Cîţu, Cătălin Predoiu şi Raluca Turcan sunt în cărți pentru funcția de premier. Ludovic Orban, declarații după consultări: PNL va susține decizia președintelui. Delegația USR – în consultări la Cotroceni în acest moment.

Varianta „Orban” nu este exclusă

Rareș Bogdan insistă că nici varianta Ludovic Orban nu este exclusă, chiar dacă numirea acestuia a fost declarată neconstituțională de CCR. În orice caz, însă, dacă va fi sau nu premier Ludovic Orban, este de așteptat ca el să nu dispară din guvern, ci să ocupe o funcție de vice-premier sau să conducă un minister important.

„Trebuie să combatem această confuzie, că premierul desemnat și-a depus mandatul. Asta nu înseamnă că nu mai îndeplinește responsabilitatea de premier interimar, cele două calități nu se suprapun. Președintele României are toată strategia facută pas cu pas, ne-am așteptat și la decizia Curții.” (Rareș Bogdan) 

Există surse care încearcă să acrediteze ideea că Dan Barna are de gând să-i propună președintelui ca USR să ia parte la guvernare, desi PNL nu agreează această idee. Este, totuși, de așteptat ca, după o zi de consultări la Cotroceni și după Biroul Permanent de astăzi, lucrurile să se mai așeze, iar la ora 20.00 lucrurile să se așeze.

Nicolae Ciuca (dreapta) crede ca e mai bun în alte locuri sursa foto: radu-tudor.ro

Care sunt variantele președintelui

Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, nu are nicio propunere pentru persoana care va ocupa fotoliul din Palatul Victoria, dar e de părere că cea mai bună variantă ar fi un tehnocrat. El a spus că nu va accepta ca PNL să se ascundă în spatele unor propuneri cum este Nicolae Ciucă. PSD, ALDE și Pro-România, cele trei partide care dețin majoritatea, susțin varianta unui Guvern de Uniune Națională, idee pe care Iohannis nu o agreează.

Și Cătălin Predoiu este luat în calcul, dar, întrebat de jurnaliști dacă l-ar încânta perspectiva funcției de premier, acesta a spus că are multe de făcut la Justiție.

Cum nimeni nu se înghesuie să preia responsabilitatea guvernării într-o perioadă atât de sensibilă cum este cea pe care o traversăm acum, e de înțeles că sarcina președintelui e foarte dificilă.

Pe scurt, variantele pe care le are Iohannis sunt fie un premier susținut de o majoritate parlamentară, fie un premier PNL, fie un Guvern de Uniune Națională.

Ludovic Orban şi-a retras marţi mandatul de premier desemnat, după o discuţie de o oră şi jumătate cu şeful statului.