Care sunt păsările care ”divorțează”. Explicația specialiștilor, le vezi des prin România

de: Stan Nicu
09 07. 2023

Ca și la oameni, în regnul animal există o serie de animale care își aleg un partener pe viață. Dar ca și oamenii, sunt cupluri de animale care aleg să se despartă. Așadar, care sunt păsările care ”divorțează”. Explicația specialiștilor în cazul păsărilor pe care le vezi des prin România.

Cercetătorii au anunțat care sunt păsările care ”divorțează”. Pot fi văzute și în țara noastră

Animalele care și-ar alege partenerul pe viață ar fi lupii, castorii și vulpile, iar când vine vorba de păsări, cele care sunt fidele unui singur partener sunt: albatroșiu, lebede, pinguini, bufnițele Tyto și turturele.

În ceea ce privește partenerii pe viață ai animalelor unele păreri sunt fundamentate și argumentate științific, altele nu prea, posibil să fie doar mituri.

Separările, valabile și în cazul animalelor

Astfel, relațiile amoroase sau separările definitive sunt caracterizante cuplurilor umane, însă acestea sunt valabile și în cazul unor păsări, scrie The Guardian.

Se bănuiește că peste 90% dintre speciile de păsări au, de regulă, un singur partener pentru cel puțin un sezon de reproducere, dacă nu chiar mai mult. Chiar și așa, unele păsări monogame își schimbă partenerul pentru un sezon de împerechere ulterior, în contextul în care partenerul inițial a rămas în viață, comportament numit „divorț”.

Deși mai multe cercetări au analizat posibilii factori asociați cu astfel de despărțiri, oamenii de știință spun că acestea tind să se concentreze asupra unor specii individuale sau a unor grupuri de specii.

Care sunt factorii cheie pentru divorțurile la păsări

De asemenea, în prezent, cercetătorii afirmă că au descoperit doi factori-cheie care sunt implicați în divorț la mai multe specii de păsări: promiscuitatea masculilor și migrațiile pe distanțe lungi.

Rezultatele arată că speciile cu rate de divorț foarte mari au avut tendința de a fi strâns legate între ele, constatare valabilă și pentru speciile cu rate de divorț foarte scăzute. Un model similar a fost observat pentru promiscuitatea masculină.

Care sunt păsările cu rate de divorț mai mici

”De exemplu, ploșnițele, rândunelele, marțafoiul, rățușca și mierlele aveau atât rate ridicate de divorț, cât și promiscuitate masculină, în timp ce petrele, albatroșii, gâștele și lebedele aveau rate scăzute de divorț și promiscuitate masculină”, a anunțat echipa de cercetători.

Nu în ultimul rând, echipa de cercetători anunță că rezultatele mai sugerează că divorțul la păsări nu poate fi doar o strategie de creștere a capacității fizice a unui individ sau un răspuns la factori ecologici, cum ar fi migrația, ci ar putea fi afectat de ambele în același timp.