Care sunt diferențele între Biserica Catolică și cea Ortodoxă. De ce facem Floriile și Paștele separat

de: Filon Stan
05 04. 2020

Mulți se întreabă care sunt diferențele între Biserica Catolică și cea Ortodoxă și de ce Floriile și Paștele se serbează în zile separate de fiecare dintre biserici. Ei bine, punctul de răscuce pentru cele două biserici a avut loc în urmă cu sute de ani.

Care sunt diferențele între Biserica Catolică și cea Ortodoxă

Marea Schismă din 1054 este unul dintre cele mai importante evenimente ale religiei creştine, acesta fiind momentul în care Europa se împarte în cele două mari confesiuni create: ortodoxism şi catolicism. Una dintre principalele diferențe între catolicism şi ortodoxism se referă la posibilitatea fiinţei umane de a-l cunoaşte şi chiar „vedea” pe Dumnezeu. În timp ce ortodoxismul consideră că omul nu are capacitatea necesară de a-l vedea pe Dumnezeu, din cauza naturii sale păcătoase, cel puţin până la mântuire, catolicismul se arată ceva mai îngăduitor în această privinţă. Mai exact, Biserica Catolică le transmite credincioşilor săi că datorită Sfântului Spirit, precum şi datorită intelectului, oamenii îl vor putea vedea odată pe Dumnezeu.

La ortodocși, Dumnezeu este principala sursă din care provin Fiul şi Sfântul Spirit, această doctrină fiind în concordanţă cu tradiţia apostolică. În schimb, catolicismul consideră că Spiritul Sfânt provine de la Dumnezeu Tatăl şi de la Fiul.

Care sunt diferențele între Biserica Catolică și cea Ortodoxă

O altă diferență este făcută de păcatul originar. Acesta este subiectul uneia dintre principalele diferenţe între catolicism şi ortodoxism. Mai exact, ortodoxismul susţine că Iisus a fost răstignit pentru a răscumpăra păcatul lui Adam şi Eva, care a fost transmis oamenilor. Astfel, Fiul, prin răstignire, împlinea o datorie de onoare a omului faţă de Dumnezeu. Pe de altă parte, catolicismul consideră că Dumnezeu l-a pedepsit o singură dată pe om pentru păcatul strămoşesc, făcându-l muritor şi izgonindu-l din Rai.

Purgatoriul, văzut diferit de cele două biserici

În religia catolică, Papa este considerat capul bisericii, având cea mai mare funcţie şi putere în această confesiune, pe când în ortodoxism lucrurile stau altfel. Aici, majoritatea episcopilor, indiferent de rang, sunt consideraţi egali.

Purgatoriul este un alt element care este privit diferit de cele două biserici. Catolicismul consideră că purgatoriul este o etapă esenţială, care se aplică mai degrabă celor care urmează să ajungă în Rai. Astfel, în purgatoriu oamenii sunt iertaţi de păcatele săvârşite pe pământ. De cealaltă parte, ortodoxismul consideră că purgatoriul este mai degrabă o stare de aşteptare, pe care omul este nevoit să o parcurgă pâna la următoarea venire a lui Iisus, prin urmare până la Judecata de apoi.