Care sunt, de fapt, motivele pentru care se pune salcie la streașina casei de Florii. Românii au uitat acest detaliu important

de: Bișinicu Andreea
25 04. 2021

Astăzi, 25 aprilie, credincioșii celebrează duminica Floriilor, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor. Evenimentul amintește de intrare triumfătoare a lui Iisus Hristos în Ierusalim, iar oamenii cinstesc această sărbătoare prin diferite tradiții și obiceiuri. De ce se pune salcie la streașina caselor, de Florii. Punem pariu că nu știai motivul.

Care sunt motivele pentru care se pune salcie la streașina casei de Florii

Duminica Floriilor se sărbătorește pe 25 aprilie, cu o săptămână înainte de Paștele Ortodox, care pică în acest an pe 2 mai. În această zi de weekend se celebrează toate persoanele cu prenume de flori, precum Margareta, Codruț, Narcisa, Laurențiu, Laura, Mugur, Dalia, Delia și, binențeles, persoanele care se numeste Florin și Florentina, precum și toate derivatele acestor prenume – Florina, Florica, Florentin, Floarea, etc.

Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante evenimente, deoarece prăznuiește intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. Precum toate sărbătorile, există un număr de tradiții și obiceiuri legate de duminica Floriilor pe care probabil nu sunt cunoscute tuturor. De exemplu, știai motivul pentru care se pune salcie la streașina casei de Florii?

Se spune că atunci când Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, călare pe un asin, credincioșii l-au întâmpinat pe Mântuitor cu ramuri și flori de măslin și de finic, strigând cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”. În onoarea acestui gest, creștinii din mediul rural obișnuiesc să își decoreze locuințele cu ramuri de salcie la streașina caselor.

Conform tradițiilor străvechi, salcia s-ar fi făcut punte peste un râu, pentru ca Maica Domnului să poată trece, pentru a-și continua drumul. Ulterior, Fecioara Maria a sfințit salcia în semn de mulțumire. De asemenea, românii duc ramurile de salcie la Biserică, pentru ca preotul să le sfințească. Întorși înapoi acasă, credincioșii pun salcia la icoană, pentru a avea noroc în casă și în viață.

Tradiții și obiceiuri în Duminica Floriilor

  • Fetele nemăritate pun o oglindă şi-o cămaşă curată sub un păr altoit, care sunt folosite în descântece de dragoste, imediat după răsăritul soarelui.
  • Așa cum va fi vremea de Florii, va fi și de Paște
  • Gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană săracilor
  • Tinerele care vor să-şi întâlnească sufletul-pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii, iar apa obținută se toarnă la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit
  • În ziua de Florii este recomandat să aerisești hainele
  • Fetele își scot zestrea afară în soare, pentru a-şi atrage ursitul
  • În Banat şi Transilvania, fetele pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit, care se folosesc ca talismane, după răsăritul soarelui.