Care sunt cele mai poluate țări din Europa. Pe ce loc e România
Un subiect sensibil al ultimului deceniu este poluarea. Poluarea este introducerea sau prezența substanțelor nocive sau a contaminanților în mediul natural care provoacă efecte adverse. Poluarea nu numai că dăunează planetei, dar este și dăunătoare pentru oameni. Într-un top actualizat, pentru 2020, România, la nivel european, ocupă locul 15, fiind printre țările cu cel mai mare grad de poluare.
România pe locul 15, cu un grad de poluare peste medie
OMS a publicat recent un raport care spune că peste 90% din copiii lumii respiră aer toxic. Din păcate, lumea este poluată în mai multe moduri. Odată cu creșterea urgenței schimbărilor climatice, este important să înțelegem nivelurile de poluare pe țară. Europa are cea mai mare și mai bogată economie din lume. Cu toate acestea, există o mare diversitate de poluare pe întregul continent. Pentru a oferi o perspectivă asupra nivelului de poluare din diferite țări din Europa, GreenMatch a realizat un studiu cuprinzător care luminează cei 7 factori care afectează poluarea:
- Emisiile de dioxid de carbon provenite din arderea combustibilului;
- Concentrațiile de PM2.5 în zonele urbane;
- Decese atribuite poluării aerului;
- Calitatea surselor de apă potabilă desemnate;
- Cantitatea de deșeuri;
- Zona de pădure;
- Zona terestră și marină protejată.
La finele lui 2020, în plină criză COVID, raportul făcea un clasament al celor mai poluate state, la nivel european. La nivel mondial, Bangladesh este cel mai poluat stat din lume. În Europa, țări precum Polonia, Rusia, Belarus, Marea Britanie, Franța sunt încluse în primele țări cu un grad mare de poluare. În primele 15 apare și România, fiind cosiderată una din țările cu grad mare de poluare.
„În România, autorităţile nu monitorizează corespunzător PM 2.5 în zonele urbane. În urma acestei lipse de date au apărut mai multe reţele independente de măsurare a acestui poluant care aduc date valoroase publicului. În Bucureşti, doar una din cele 6 staţii oficiale monitorizează praful fin, şi aceea e amplasată la periferia oraşului, pe malul lacului Morii, deci nu tocmai relevant.
Comisia Europeană solicitase, în mai 2020, României ca, în patru luni, să ia măsuri privind calitatea aerului înconjurător și să măsoare, să informeze publicul și să raporteze “în mod fiabil cu privire la gravitatea poluării aerului”, susţine Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.
Poluarea este tematica secolului XXI
Poluarea nu numai că dăunează planetei, dar este și dăunătoare pentru oameni. Poluarea aerului cauzată de arderea combustibililor fosili în fabrici, mașini, avioane și electricitate provoacă probleme de sănătate, cum ar fi probleme de respirație, agravarea astmului și chiar dizabilități congenitale.
Potrivit Pure Earth, poluarea toxică se numără printre principalii factori de risc pentru bolile netransmisibile la nivel global.
Bolile netransmisibile reprezintă 72% din toate decesele, dintre care 16% sunt cauzate de poluarea toxică. Poluarea toxică este responsabilă pentru 22% din toate bolile cardiovasculare, 25% din decesele provocate de accident vascular cerebral, 40% din decesele provocate de cancerul pulmonar și 53% din decesele cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică.
”Există deja o inegalitate a bolilor cronice între Europa de Est și de Vest”
Secretarul general interimar al EPHA, Sascha Marschang, avertizează că, chiar dacă poluarea scade în anumite părți ale Europei, daunele au fost deja făcute. Experții de la EPHA avertizează, de asemenea, că există deja o inegalitate a bolilor cronice între Europa de Est și de Vest.
”Guvernele ar fi trebuit să abordeze poluarea cronică a aerului cu mult timp în urmă. Au acordat prioritate economiei față de sănătate, dând dovadă de atenție industriei auto. Factorii de decizie politică ar trebui să accelereze măsurile pentru a scoate vehiculele murdare de pe drumurile noastre.
Știința ne spune că epidemiile precum Covid-19 vor apărea cu o frecvență tot mai mare. Așadar, curățarea străzilor este o investiție de bază pentru un viitor mai sănătos ”, spune el.