Care sunt cele mai mici țări din lume. Ce populație infimă au, unde se află
Chiar dacă globul Pământesc pare să fie suficient de încăpător pentru toată lumea, există unele state care par să se fi încăpățânat să se înghesuie într-un spațiu mic. Acestea au totodată și o populație destul de redusă. Iată care sunt cele mai mici țări din lume și unde se află situate.
Cele mai mici țări din lume. Se regăsesc în multe colțuri ale Globului
Pământul găzduiește o mulțime de țări pe suprafața de 29% de uscat, în timp ce restul teritoriului fiind ocupat de întinderi de apă. Dintre statele lumii, există o mulțime de țări care sunt considerate cele mai mici de pe Terra, având o suprafață cu mult sub 500 de kilometri pătrați și o populație redusă. În timp ce Rusia este cunoscută ca fiind cea mai mare țară din lume, cu peste 17 milioane de km pătrați, alte state pot fi cu greu remarcate pe hartă.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 193 de țări și alte două state cu statut de observator, Palestina și Vatican, se regăsesc printre cele mai mici țări din lume. Acestea se remarcă printr-o populație extrem de redusă, de mai puțin de 50 de milioane de locuitori, însă se bucură de o frumusețe la fel de specială precum restul.
Statele cu cea mai mică suprafață din lume
Vatican
Vaticanul este unul dintre cele mai mici și mai cunoscute state de dimensiuni reduse din lume. Acesta beneficiază de o suprafață de 0,49 kilometri pătrați și are o populație de 825 de locuitori. Statul Vatican este considerat cea mai mică țară din lume și se află în interiorul Romei, fiind celebru pentru că găzduiește reședința Papei. Frumusețea sa arhitecturală și artistică sunt incontestabile, iar o dovadă o reprezintă Capela Sixtină.
Monaco
Considerat centrul luxului și al mondenităților, Monaco se află și el în topul țărilor mici ale lumii. Acesta are o suprafață de 2,02 kilometri pătrați și o populație de doar 31.200 de locuitori. În ciuda dimensiunilor reduse, numărul cetățenilor săi o fac să fie una dintre cele mai dens populate țări din lume. De asemenea, acest stat este gazda celui mai vechi muzeu oceanografic din lume, ce datează din 1910.
Tuvalu
Considerat cel mai mic regat din Commonwealth, Tuvalu are o suprafață de 26 de kilometri pătrați. Țara se află în Oceania, denumită și Insulele Ellice până în 1974, și se bucură de o populație de numai 11.792 locuitori. Această densitate redusă a populației a inclus-o în topul celor mai slabe națiuni independente, unde ocupă locul al treilea.
Nauru
Tot în Oceania se regăsește și Nauru, un alt stat de dimensiuni reduse. Acesta are o suprafață de 21 de kilometri pătrați și numai 10.834 locuitori. Capitala țării este Yaren.
San Marino
Statul San Marino are o suprafață de 61 de kilometri pătrați și 33.938 locuitori. Acesta este considerat un microstat-enclavă, fiind înconjurat de teritoriul Italiei. Țara este mai degrabă un oraș vechi medieval, cu ziduri și străzi pietruite. Capitala sa este San Marino.
Liechtenstein
Cea mai mică țară din lume, cu doar puțin peste 100 km pătrați, este Liechtenstein. Statul are capitala la Vaduz și are doar 38.137 locuitori.
Insulele Marshall
În Oceanul Pacific se regăsește Republica Insulelor Marshall, o țară insulară cu o suprafață totală de numai 181 de kilometri pătrați. Aceasta are 59.194 locuitori și are capitala la Majuro.