Care sunt cei mai sănătoşi cartofi, de fapt. Cei albi sau cei roz?
Cartoful este unul dintre cele mai consumate legume din România. Gătit de gospodine în diferite moduri, de multe ori s-a zvonit că acesta poate fi nociv, dar noi venim în ajutorul vostru și vă explicam care sunt cei mai sănătoși cartofi.
Care sunt cei mai sănătoși cartofi?
Cartoful este leguma cea mai utilă pentru gospodine. De la musaca la cartofi prăjiți sau salată orientală, această legume se poate găti în infinite moduri. În schimb, atunci când vine vorba de un stil de viață sănătos, cartoful devine leguma pe care ar fi bine să o evităm. Cartofii sunt ocoliți din cauza numărului lor de carbohidrați, dar conform Universității din Maine, ei sunt de fapt destul de denși în nutrienți, fiind plini de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
E bine de știut că, există cartofi mai sănătoși, iar alții mai puțini sănătoși. Din categoria cartofilor sănătoși se încadrează cartofii cu pulpa de culoare mai inchisă, precum cartofii violet și roșii. În timp ce toate celelalte soiuri sunt sărace în calorii, fără grăsimi și bogate în carbohidrați complecși.
Cartofii care reduc riscul de boli la inimă
Cartofii albi
Cartofii albi sunt cei mai comuni cartofi, aceștia fiind cel mai des folosiți în preparate. Aceștia sunt bogați în carbohidrați și fibre alimentare, fiind, de asemenea, o sursă de vitamina C și de potasiu. Totuși, cartofii albi au un indice glicemic mai ridicat decât celelalte varietăți, ceea ce înseamnă că pot crește nivelul de zahăr din sânge mai rapid.
Cartofii dulci
Aceștia sunt cei mai des folosiți atunci când vine vorba de sănătate. Datorită conținutului lor ridicat de fibre și vitamina A, cartofii dulci pot fi folosiți pentru a prepara chipsuri sănătoase sau pot fi copți la cuptor, dulceața lor cu siguranță îți va cuceri papilele gustative.
De asemenea, aceștia au un indice glicemic mai mic decât cartofii albi, ceea ce înseamnă că sunt absorbiți mai lent în sânge și ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil. Astfel, cartofii dulci conțin antioxidanți care pot susține sistemul imunitar și pot reduce inflamația.
Cartofii roșii
La fel de folosiți ca cei albi, cartofii roșii au foarte multe proprietăți. Aceștia contin antioxidanți care au fost asociați cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă și de anumite tipuri de cancer.
Citește și: De ce să tai coaja cartofilor cât mai subțire. Greșeala făcută de gospodine când gătesc