Care sunt amenzile dacă nu respecți măsurile luate prin ordonanțele militare, în România
Începând de astăzi, 25 martie, a intrat în vigoare Ordonanța Militară 3, care aduce noi restricții, dar și noi penalități, în cazul în care nu se respectă procedurile enunțate în această Ordonanță. Președintele a spus că persoanele peste 65 de ani nu mai au voie să iasă afară din casă. În plus, armata va sprijini poliția pentru a asigura respectarea măsurilor, iar în cazul persoanelor care sunt în carantină sau izolare se vor folosi dispozitive electronice, astfel încât să poată fi controlate.
Care sunt amenzile dacă nu respecți măsurile luate prin ordonanțele militare, în România
Astfel că, odată cu noile reglementări se mențin, în cazul nerespectării procedurilor enunțate în ordonanță, și amenzile și penalitățile, cu modificările de rigoare aduse Codului Penal. Din informațiile pe care le avem aceste metode punitive au în spate și amenzi destul de consistente și vom încerca să vi le enumerăm, după importanța acestora și, bineînțeles, după valoarea minimă sau maximă.
Astfel că, în cazul activităților de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației, dacă nu se respectă procedura de suspendare, amenzile pot varia între 100 – 5000 lei pentru persoane fizice și 1000 – 70.000 lei pentru persoane juridice, conform dispozițiilor O.G. nr. 2 / 2001 privind regimul juridic al contravențiilor cu modificările și completările ulterioare.
Conform Ordonanței este permisă organizarea de către entitățile a activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip ,, room – service , drive – in sau livrare la client”. În cazul în care aceste prevederi sunt încălcate amenzile variază între 100 – 5000 lei pentru persoane fizice și 1000 – 70.000 lei pentru persoane juridice, conform dispozițiilor O.G. nr. 2 / 2001 privind regimul juridic al contravențiilor cu modificările și completările ulterioare.
Sunt suspendate toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, tratament balnear și de îngrijire personală, realizată în spații închise.
Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa, maximum 8 persoane, precum și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora. În cazul în care și aici se încalcă normele prevăzute în Ordonanță, amenzile sunt între 100 – 5000 lei pentru persoane fizice și 1000 – 70.000 lei pentru persoane juridice, conform dispozițiilor O.G. nr. 2 / 2001 privind regimul juridic al contravențiilor cu modificările și completările ulterioare.
Aproape toate articolele din Ordonanța Militară 2 și 3 au aceleași metode punitive, excepție făcând consumul de băuturi alcoolice în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări și aeroporturi, de stat și private sau alte locuri prevăzute de lege, care se pedepsește cu amenzi cuprinse între 100 – 500 lei, dar și falsul în declarații, aici modificare fiind că s-au mărit limitele minimului de pedeapsă de la 3 la 6 luni și a fost introdus alineatul 2 prin OUG 28/2020. O altă excepție, apropo de cuantumul de amenzi, o face și zădărnicirea combaterii bolilor, la care s-au mărit limitele de pedeapsă la alineatele 2 și 4 prin OUG 28/2020, și anume
- Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Au fost introduse alineatele 1, 3, 5-10 și s-au mărit limitele de pedeapsă la alineatele 2 și 4 prin OUG 28/2020; - Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani;
- Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Iar omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, aceasta fiind o ionfracțiune nouă, introdusă în Codul Penal prin OUG 28/2020.