Care este vârsta la care creierul nu mai produce neuroni. Ce spun specialiștii și care sunt noile cercetări

de: Ana Chivu
15 09. 2019

Oamenii de știință au descoperit recent că există semne ale neuronilor care se dezvoltă chiar și în creierul adulților cu vârsta de cel puțin 87 de ani. Până acum, studiile arătau că nu mai există evoluție neuronală în ceea ce-i privește pe adulți. Ce spun specialiștii despre noile descoperiri și care sunt noile cercetări.

La ce vârstă creierul nu mai produce neuroni?

Se pare că evoluția neuronilor este activă și la adulții cu vârsta de peste 87 de ani. Până nu cu mult timp în urmă, se știa că neuronii nu mai evoluează la persoanele adulte. Ființele umane cresc celule noi ale creierului și de-a lungul vieții de adult, conform studiului realizat recent. Neuronii continuă să fie activi în evoluție chiar și la oamenii care se apropie de vârta de 90 de nai. În ceea ce-i privește pe pacienții care suferă de boala Alzheimer, nu se extind neuronii, procesul fiind astfel suspendat.

Aceasta descoperire ar putea să ajute la o descoperire care să ajute oamenii de știință să exploreze noi modalități de a trata această afecțiune. În anul 1960, s-a descoperit pentru prima dată că neurogeneza adultă apare și la mamifere, iar noi celule din cadrul sistemului nervos vor continua să crească în creier și pe măsura înaintării în vârstă a animalelor. Același proces este valabil și pentru oameni, mecanismul fiind extrem de asemănător. Subliniăm faptul că până acum se știa că majoritatea (și cea mai importantă parte)neurogenezei are loc în timpul dezvoltării embrionare. Odată cu creșterea, în mare parte din neuroni s-au format deja.

Până la ce vârstă evoluează neuronii

Studiul ajută la soluționarea Alzheimer-ului

„Grupul nostru de cercetare este axatpe investigarea mecanismelor care controlează neurogeneza hipocampului adult, atât în condiții fiziologice, cât și patologice. În special, ne interesează determinara potențialului terapeutic de creștere a neurogenezei hipocamului adult pentru tartamentul bolilor neurodegenerative precum boala Alzheimer și alte tauopatii” Site-ul de laborator al echipei științifice