Care este temperatura maximă pe care o suportă oamenii. Pericolul e uriaș altfel
Schimbările climatice au un impact devastator asupra organismului uman, nu doar asupra mediului înconjurător. În ultimii ani, asistăm tot mai des la temperaturi extreme, care ne pot pune pune în pericol sănătatea. Deși corpul uman se poate adapta în orice condiție, fiind foarte rezistent, totuși, are o limită.
În condiții de căldură extremă și umiditate ridicată, organismul uman nu își poate regla temperatura internă. Spre exemplu, la 40 de grade Celsius, corpul devine hipertermic, ceea ce înseamnă că pot apărea simptome precum puls rapid, leșin, delir, comă etc.
Care este temperatura maximă pe care o suportă oamenii
Potrivit unui studiu din 2020, publicat în revista Science Advances, temperatura unui bec umed este de 35 de grade Celsius. Aceasta se măsoară cu ajutorul unui termometru acoperit cu o cârpă îmbibată cu apă. Se ține cont atât de căldură, cât și de umiditate deoarece, cu cât există mai multă apă în aer, cu atât este mai greu ca transpirația să se evapore de pe corp.
În cazul în care umiditatea este scăzută și temperatura ridicată, Colin Raymond, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA, a ajuns la concluzia că temperatura becului umed probabil nu se va apropia de punctul în care organismul uman cedează.
Spre exemplu, dacă temperatura de afară este de 46,1 grade Celsius și umiditatea este de 30%, asta înseamnă că temperatura becului va fi în jur de 30,5 grade Celsius. Pe de altă parte, daca umiditatea este mai mare (77%) și temperatura aerului este de 38,9 grade Celsius, temperatura becului umed va fi de 35 de grade Celsius.
Potrivit cercetătorului de la NASA, temperatura maximă pe care o suportă oamenii ar fi cuprinsă între 34 și 36,5 de grade Celsius.
Pericolul e uriaș altfel
În condiții de căldură extremă și umiditate ridicată, organismul uman nu își poate regla temperatura internă.
„Dacă temperatura becului umed crește peste temperatura corpului uman, puteți transpira în continuare, însă corpul nu se va răcori la temperatura la care trebuie să funcționeze fiziologic”, a spus Raymond pentru Live Science.
Potrivit Institutului Național de Sănătate, la o temperatură de 40 de grade, organismul uman devine hipertermic. Printre cele mai cunoscute simptome se numără puls rapid, delir, leșin, comă etc. Cu toate acestea, deși simte că este în pericol, corpul uman nu cedează imediat, ci după aproximativ trei ore, susține Colin Raymond, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA. Temperatura maximă pe care o suportă oamenii ar fi cuprinsă între 34 și 36,5 de grade Celsius, a mai spus specialistul NASA.