Care este suma cercului mic din imagine? Problema de matematică de clasa I care le dă bătăi de cap adulților
Privește cu atenție, știi care este suma cercului mic din imaginea de mai sus? O problemă de matematică creată pentru elevii de clasa I face furori în mediul online, dând mari bătăi de cap adulților din aproape toate colțurile lumii.
Care este suma cercului mic?
Având în vedere ca a fost creată pentru a putea fi rezolvată de elevi de clasa I, ai crede că această problemă de matematică nu are cum să fie deloc greu de rezolvat pentru un adult. Realitatea este, însă, cu totul diferită.
Exercițiul a ajuns să fie cunoscut în mediul online ca suma cercului mic. Zi de zi, internauți din toate colțurile lumii încearcă să îl rezolve, însă foarte puțini reușesc să dea răspunsul corect, fiecare venind cu tot soiul de variante și teorii.
În această provocare, numărul din interiorul secțiunilor cercului exterior trebuie să fie egal cu suma celor trei numere din interiorul cercurilor care sunt conectate de acea secțiune. Trebuie ținut cont de faptul că valorile din cercuri pot fi numere de la unu la nouă și nu se pot repeta.
„Numărul din cele patru sectoare ale cercului exterior este egal cu suma celor trei numere de lângă sectorul său. Numerele din cercurile individuale pot fi doar de la 1 la 9 și fiecare număr poate fi folosit o singură dată. A fost furnizat un număr pentru a începe. Găsiți cele patru numere rămase”, este problema.
Te-ar putea interesa și: Cele două subiecte de la matematică care le-au dat mari bătăi cap elevilor la Bac 2023. Cum se rezolvau, de fapt
Ce răspunsuri au dat oamenii
Problema suma cercului mic face furori în mediul online din 2017, când a fost publicată întâia oară de un utilizator pe Twitter.
„Aparent, această întrebare de matematică a apărut într-un examen pentru clasa întâi din Singapore. Să vedem cine poate rezolva”, a scris utilizatorul.
Mulți sunt convinși că în exercițiu s-a strecurat o greșeală, și că, de fapt, numărul doi ar fi trebuit să fie 20. Alții au reușit să ofere un răspuns, însă variantele sunt multiple.
„4 în stânga sus este 5 sub 8 în dreapta 7”, a dat soluția un utilizator al Twitter.
„Mi se învârte capul. Este atât de crud. Știu că matematica nu este doar cea mai puternică abilitate a mea, dar nu pot la sfârșitul sumelor.”
Tom Flannery este unul dintre cei care au reușit să găsească o soluție. Răspunsul dat de el poate fi văzut în a doua imagine din galeria foto de mai sus.
În cazul celor care sunt convinși că cifra 2 ar fi trebuit să fie, de fapt, 20 și ca avem de-a face cu o eroare de tipar, rezolvarea arată așa: în sensul acelor de ceasornic, începând de sus, numerele sunt 6, 1, 8, 9.
Te-ar putea interesa și: Cine este Loredana Pălănceanu, frumoasa profesoară care te învață matematică pe TikTok. A devenit virală, părinții celor mici o caută în fiecare zi