Care este singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu litera ”h”. Nu te-ai fi gândit niciodată la el

de: Sabina Anastasia
14 08. 2023

La fel ca orice altă limbă aflată în circulație în prezent, și limba română are particularitățile ei. În articolul de astăzi, Playtech Știri îți arată care este singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu h.

Ce trebuie să știi despre limba română

Până în anul 1860, limba română s-a scris, de regulă, cu alfabetul chirilic și, mai ales în ultima perioadă dinainte de adoptarea oficială a alfabetului latin, cu un alfabet de traziție. În RSS Moldovenească s-a folosit până în anul 1898 alfabetul chirilic modern sau rusesc adaptat.

Informațiile au fost confirmate de lucrarea Pentru o istorie a scrierii limbii române (2018), în care se explică și cunoscutul fapt că limba română modernă se scrie cu alfabetul latin. Alfabetul actual al limbii române prezintă în componența sa nu mai puțin de 31 de litere.

Prin litere, mari sau mici, urmate sau nu de punct sau de spațiu, înțelegem semnul grafic din alfabetul unei limbi, corespunzând în general unui fonem. Literele formează cuvinte sau grupuri de cuvinte.

Prezentele reguli de scriere și de rostire literară a cuvintelor românești privesc aspecte în legătură cu care, în scriere sau în rostire, pot exista ezitări sau greșeli, spun specialiștii, însă nu asupra acestui lucru ne vom concentra atenția astăzi. Limba română are multe particularități.

Cuvântul care începe și se termină cu „h”

La fel ca multe alte limbi aflate în circulație în prezent, limba română are multe particularități. Știai că există un singur cuvânt în limba română care începe și se termină cu h? Dacă nu știi care este acesta, îți spunem noi. Este vorba despre „hemistih”.

Termenul hemistih are același sens în limba română ca termenul emistih. Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române, „hemistih = s.n. v. emistih”.

„emistih = emistihuri, s. n. fiecare dintre cele două jumătăți ale unui vers (despărțite prin cezură) – din fr. hemistiche, lat. hemistichium”, arată noua ediție, revăzută și adăugită, a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române.

Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM) arată care este forma corectă de plural pentru cuvântul „hemistih” sau „emistih”.

Te-ar putea interesa și: Primul text scris în România, ce alfabet se prefera atunci: româna nu era o limbă destul de „cultă”

„emistih (desp./ -mis-tih/ -mi-stih) s. n. pl. emistihuri”, arată ediția a III-a a Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), publicat tot sub egida Academiei Române, prin Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti.