Care este pluralul la vis. Vise sau visuri? Cum se spune corect

de: Mariana Olteanu
02 10. 2023

Uneori, românii întâmpină o serie de dificultăți în ceea ce privește forma corectă de plural a anumitor cuvinte. Printre cuvintele care impun astfel de dificultăți se numără și cuvântul ”vis”. Care este forma corectă de plural a acestuia? Vis sau Visuri?

Vis sau Visuri?

Ambele forme de plural sunt corecte. Însă, trebuie să avem grijă la contextul în care le folosim. Cuvântul ”vise” se folosește în momentul în care vorbim despre anumite lucruri care se petrec în timpul somnului, cum ar fi procesele pshice. Din acest motiv, propoziția: ”Am vise ciudate de la o vreme” este corectă. Acest lucru este confirmat și de DEX, care susține că acest cuvânt face referire la:

”Stare a celui cuprins de gânduri și de amintiri plăcute”
”Faptul de a visa; imagini și procese psihice care survin în fazele mai puțin profunde ale somnului.”

Citește și: Care este pluralul cuvântului penar. Milioane de elevi folosesc forma eronată

În ce contexte putem folosi cuvântul ”visuri”?

În schimb, ”visuri” se folosește în momentul în care facem referire la anumite aspirații sau dorințe. Astfel, propoziția ”Am visuri mari” este corectă.

Citește și: Care este pluralul cuvântului ghiozdan. Milioane de români folosesc forma greșită

Tinerii, preocupați de gramatică

În ultima perioadă, interesul românilor pentru gramatică a crescut. Din acest motiv a fost înființată Școala de Gramatică, care este menită să vină în ajutorul tinerilor. Părinții pot apela la ajutorul acestor cursuri. Metodele de predare sunt inedite. În cadrul unui interviu, Corina Popa a vorbit despre motivele care au determiant-o să pună bazele acestui proiect.

”La un interviu de angajare, spre exemplu, când credem că «am scăpat, în sfârșit, de școală», trebuie să adecvăm limbajul stilului de comunicare formal, să prezentăm un CV în care competențele de redactare au fost antrenate odată cu cele digitale (…) să ne cunoaștem drepturile și obligațiile, știind totodată că vom merge la serviciu, nu la «servici»”, spune profesoara pentru Școala 9.

De asemenea, copii mai pot accesa și platforma ”Cuvinte românești”. Prin intermediul acesteia, tinerii pot afla informații folositoare despre limbă, tradiție și cultură.

”Cuvinte românești”, o platformă accesebilă la un clic din orice colț al lumii, o platformă pentru toți iubitorii de limbă, de tradiție, de cultură. Ne-am dat seama că putem să cream un conținut informational care să se plieze și pe nevoile copiilor români de clasa a V-a care studiază în România, dar și pe nevoile de învățare ale copiilor din Dispora”.

Citește și: Care este pluralul cuvântului ciocolată. Mulți români greșesc