Care este pluralul cuvântului soare. Puțini români știu

de: Manolică Anca
03 08. 2023

Tu ți-ai pus vreodată întrebarea care este pluralul cuvântului soare? Îl vedem zilnic pe cer, mai ales în această perioadă, ne bucurăm din plin de el, dar există încă multe aspecte despre corpul ceresc central din Univers pe care nu le cunoaștem. Haide să descoperim așadar, în rândurile de mai jos, care este forma sa la plural.

Care este pluralul cuvântului soare

Soarele este corpul ceresc principal al sistemului nostru planetar și cea mai apropiată stea, în jurul căruia gravitează Pământul și celelalte planete împreună cu sateliții lor naturali.

Atunci când facem referire la soare din punct de vedere gramatical, acest cuvânt face parte din clasa substantivelor a căror semnificație se referă la cele mai uzuale/de bază ale vocabularului, cum ar fi: viețuitoare, grade de rudenie, îmbrăcăminte, fenomene din natură (ploaie, fulger trăsnet, vânt, soare).

Așadar, termenul soare intră în lexicul de bază al limbii române sau altfel spus în fondul principal de cuvinte, fiind important să îi cunoaștem forma de plural.

Puțini reușesc să răspundă corect

Cuvântul este unul dintre acei termeni din limba română care ne pot pune în dificultate atunci când vine vorba de forma lor de plural. Haide să vedem, așadar, ce formă are, nu?

Ei bine, cuvântul soare este de genul masculin, iar forma sa de plural este „sori”. Declinat, cuvântul va arăta astfel: nearticulat – soare, la plural – sori; articulat – soarele, la plural – sorii. La dativ, soare va face la plural nearticulat sori, iar articulat sorilor.

În această situaţie, pluralul are o silabă mai puțin decât singularul. Despărţind în silabe, vom avea: soa-re şi sori (care este monosilabic).

Citește și: Șezloange sau șezlonguri? Care este forma corectă, de fapt, pe care românii nu prea o folosesc

Când folosim forma de plural

Având în vedere că sistemul nostru solar are un singur soare, se ridică întrebarea de ce sau când este necesar să folosim forma de plural a acestui cuvânt. Ei bine, Calea Lactee are în componența sa aproximativ 200 de miliarde de stele și peste 100 de miliarde de planete, ceea ce înseamnă că în galaxia noastră sunt în jur de 200 de miliarde de sori.

De asemenea, există posibilitatea ca o planetă să aibă doi sori, purtând numele de planetă circumbinară. Așadar, aceasta orbitează nu una ci două stele.

Citește și: Care este forma corectă de plural a cuvântului nivel. Mulți oameni folosesc forma greșită