Care este pluralul de la beteală. Cu siguranță nu știai asta

de: Anca Lupescu
30 11. 2023

Crăciunul aduce cu el nu doar bucuria și căldura sărbătorilor, ci și strălucirea și frumusețea decorurilor festive. Un element central al acestor decorațiuni este beteala, pe care toată lumea o folosește în bradul de Crăciun. Dar care este pluralul de la beteală? Cu siguranță nu știai acest lucru interesant.

Ce este beteala?

Beteala este un mănunchi de fire lungi din diferite culori, de obicei argintiu sau auriu, care se pune în pomul de Crăciun pentru a îi oferi strălucire și pentru a părea mai bogat.

Te-ar putea interesa și: Primul text scris în România, ce alfabet se prefera atunci: româna nu era o limbă destul de „cultă”

Poți găsi beteală în toate culorile și grosimile. Unele sunt verzi, la fel ca bradul, tocmai pentru a adăuga bogăției și densitate. Altele, însă sunt colorate și se pune de jur împrejurul bradului, îmbrăcându-l în strălucire.

Termenul beteală prinde viață în perioada sărbătorilor de iarnă. Acest detaliu adaugă un farmec aparte bradului de Crăciun. 

Care este pluralul de la beteală

Substantivul beteală nu are formă de plural. Acest cuvânt este defectiv de plural.

Acesta face parte dintr-o serie lungă de substantive care nu au plural. Printre ele întâlnim cuvinte care descriu stări sau sentimente. 

Substantivele defective de plural sunt un caz aparte în limba română, pentru că ele nu respectă regulile obișnuite ale limbii. Pur și simplu nu au formă de plural și sunt folosite doar la singular, indiferent de context sau frază. 

Vezi și: Cuvântul din limba română pe care cei mai mulţi îl scriu şi rostesc greşit. Forma corectă, prea puţin folosită

Aceste substantive sunt destul de rare, adică nu le vei găsi prea des în vorbire sau scriere. Se referă de obicei la subiecte abstracte, concepte sau idei care nu pot fi numerotat, însușiri, stări, materii sau religii. 

Exemple de substantive defective de plural

Printre aceste substantive defective de plural se numără următoarele: dragoste, frumusețe, pace, timp, tristețe, oboseală.

Majoritatea substantivelor proprii sunt defective de plural, adică numele proprii: Andrei, Ioana, Sebastian, Adrian, etc.

  • Orașele și toponimele sunt defective de plural: Olt, Cluj, București, Dunărea, etc.
  • Religiile nu au formă de plural: creștinism, budism, catolicism.
  • Calitățile sau însușirile nu au, de regulă, formă de plural: curaj, bunătate, omenie, frică, cinste, entuziasm, etc.
  • Stările nu au formă de plural: sete, foame, frig, oboseală, tristețe, etc.
  • Materiile sunt și ele defective de plural: sânge, fier, zahăr, sare, mazăre, trifoi, unt, argint, etc.
  • Nici sporturile nu au plural: fotbal, volei, baschet, tenis, înot, etc.
  • Domeniile științifice precum geografie, biologie, muzică, astronomie nu au plural.
  • Nici substantivele reprezint nume de persoane nu au plural: nene, bade, tanti, etc.

Există diferite motive pentru care aceste cuvinte nu primesc un plural. Unele dintre ele sunt legate de natura lor intrinsecă, cum ar fi faptul că sunt unice sau abstracte. Altele pot fi numele proprii care au o formă fixă.

Citește și: Fii bun la gramatică: cum se scrie corect: ”El creează” sau ”El crează”

Dar există și substantive care nu au formă de singular pentru că se referă la obiecte singulare în natura lor: pantaloni, cizme, pantofi, bretele, ochelari, etc. Ele se referă la o serie de obiecte care au două componente. Ele sunt considerate singulare și nu au formă de plural.

Alte cuvinte defective de plural: scumpete, sărăcie, lux, tinerețe, bătrânețe, onoare, etc.