02 feb. 2024 | 11:47

Care este pluralul cuvântului „mazăre”. Cei mai mulţi dintre români nu ştiu

Diverse
Care este pluralul cuvântului
Care este pluralul cuvântului "mazăre". Cei mai mulţi dintre români nu ştiu

Limba română este una extrem de complexă, greu de învățat, care dă bătăi de cap chiar și vorbitorilor nativi. Facem greșeli deseori, fie că ne place să recunoaștem sau nu. Printre cele mai întâlnite sunt formele greșite de plural, printre ele numărându-se și termenul „fasole”. Forma corectă s-ar putea să te surprindă, nu te-ai fi gândit la asta.

Forma de plural a cuvântului mazăre

Gramatica limbii române reprezintă un sistem complex de reguli care guvernează corectitudinea modificărilor aplicate cuvintelor românești și modul în care acestea sunt combinate în propoziții. Erorile lingvistice pot apărea atât în vorbire, cât și în scris, iar pronunțările sau înțelesurile greșite contribuie la evoluția cuvintelor.

Vocabularul fundamental al limbii române cuprinde în jur de 1.500 de cuvinte, binecunoscute și utilizate de toți vorbitorii de limbă română. Acesta este alcătuit dintr-o varietate de cuvinte:

a) Cuvinte foarte vechi, fie moștenite, fie împrumutate din alte limbi; b) Cuvinte frecvent utilizate în vorbire; c) Cuvinte cu mai multe sensuri, cunoscute și sub denumirea de polisemantice; d) Cuvinte incluse în diverse locuțiuni sau expresii specifice limbii române.

Vezi și: Cuvântul din limba română care are cea mai ciudată formă de plural. Aproape nimeni nu știe varianta corectă

Restul cuvintelor, aproximativ 90% din totalul vocabularului, formează o masă diversă și complexă, inclusă în categoria vocabularului extins. Această masă cuprinde:

– Arhaisme, cuvinte mai puțin utilizate în prezent, dar prezente în texte mai vechi; – Regionalisme, cuvinte specifice unei anumite regiuni geografice sau sociale; – Elemente de jargon și argou, termeni utilizați în anumite grupuri sociale sau profesionale; – Neologisme, cuvinte noi sau adaptări recente în limbă; – Termeni tehnici și științifici, specifici unor domenii de cunoaștere.

Fasolea este unul dintre cele mai consumate alimente, nelipsit din majoritatea gospodăriei. Din DEX aflăm că este o plantă erbacee de cultură, din familia leguminoaselor, cu flori albe sau trandafirii și cu semințe sferice, comestibile, închise în păstăi.

Mulți fac o greșeală mare atunci când vine vorba despre forma de plural a acestui cuvânt, fără să se gândească. Foarte multe persoane întâmpină dificultăți în momentul în care sunt nevoite să vorbească despre mazăre la plural.

Când vorbim despre mazăre, ne referim atât la boabe, cât și la plantă. Astfel, acesta este defectiv de plural, adică nu are formă pentru această declinare, ceea ce înseamnă că nu putem vorbi despre altă formă.

Formele ciudate de plural din DOOM 3

Pentru a exprima corect și coerent în limba română, este esențial să dobândim o înțelegere profundă a gramaticii, inclusiv a modului în care trebuie utilizate părțile de vorbire și de propoziție. În acest context, o atenție specială trebuie acordată substantivelor cu forme multiple de singular sau plural, precum și substantivelor colective, care, odată înțelese în mod logic, pot fi folosite corect în comunicare.

Substantivele cu forme multiple de singular sau plural, cunoscute și sub denumirea de substantive defective de plural, reprezintă un aspect aparte al gramaticii limbii române. Acestea sunt relativ rare în utilizare, dar esențiale pentru o comunicare precisă și corectă.

Citește și: Care este pluralul cuvântului ‘alpaca’. Foarte mulți oameni habar nu au de forma corectă 

Este crucial să înțelegem că aceste cuvinte nu prezintă forme de plural și că trebuie utilizată forma de singular corespunzătoare în contextul lor de folosire. Desigur, există reguli specifice pentru majoritatea acestor substantive, dar trebuie să fim conștienți de excepții și să avem discernământ în utilizarea lor pentru a evita erorile gramaticale.

Aspecte importante ale limbii române

Un exemplu elocvent al acestor substantive sunt cele care denumesc subiecte abstracte sau concepte, cum ar fi „pace,” „timp,” „dragoste” sau „frumusețe.” Aceste cuvinte sunt considerate nenumărabile și nu pot fi niciodată utilizate în forme de plural. De exemplu, „paceleuri” sau „frumusețuri” sunt incorecte în loc de „pace” sau „frumusețe.”

O altă categorie notabilă este reprezentată de cuvinte care descriu obiecte considerate singulare în natura lor, precum „ochelari,” „cizme” sau „pantaloni.” Acestea, deși ar putea părea să aibă forme de plural, sunt tratate ca singulare din cauza specificului lor. De exemplu, „ochelarii” sau „cizmele” ar fi incorecte, înlocuindu-le cu „ochelari” sau „cizme.”

Există și alte substantive, cum ar fi „scumpete,” „iubire,” „talent” sau „sărăcie,” care sunt considerate a fi defective de plural din cauza abstractizării lor. Ele nu pot fi pluralizate în mod clar, deoarece nu există o metodă standard pentru conferirea formelor de plural acestor cuvinte.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro