Care este pluralul cuvântului fasole. Milioane de români folosesc forma greșită
Fie că ne place să recunoaștem sau fie că nu, limba română ne pune, uneori, pe gânduri. Fără să vrem, comitem greșeli de exprimare. O bună parte din greșeli au legătură cu forma de plural a anumitor cuvinte. Printre cuvintele care impun un grad de dificultate ridicat se numără și cuvântul ”fasole”. Forma corectă s-ar putea să te surprindă.
Care este forma corectă de plural, de fapt
Fasolea este un aliment de bază în mai multe gospodării. Aceasta este consumată mai ales în perioada postului. Foarte multe persoane întâmpină dificultăți în momentul în care sunt nevoite să folosească forma de plural a acestui cuvânt.
Din fericire, DEX face lumină. Potrivit dicționarului, definiția acestei legume este: ”Plantă erbacee anuală din familia leguminoaselor, cu frunzele compuse din trei foliole mari, păroase, cu flori albe, alb-verzui, roz sau roșii, cultivată pentru păstăile și pentru semințele sale folosite în alimentație”.
Mai mult, acest termen este folosit atât pentru a ne referi la păstăi, cât și la boabe. De aceea, acesta este defectiv de plural, adică nu are formă pentru această declinare.
Te-ar putea interesa și: Aragaze sau aragazuri, care este varianta corectă? Mulți români folosesc forma greșită
Alte cuvinte defective de plural
Nu este singurul cuvânt care este defectiv de plural. Printre acestea se numără și alte cuvinte precum, mazăre, linte, năut, lapte, miere, brânză etc. La acestea se mai adaugă și:
- sport: tenis, fotbal, baschet, înot, handbal;
- substanțe chimice: oxigen, azot, hidrogen;
- materii de studiu: istorie, geografie, biologie;
- curente sau ideologii: romantism, iluminism;
- emoții: dragoste, ură;
- calități: cinste, curaj, onoare, bunătate;
- hrană: unt, miere, lapte, fasole, năut, smântână, făină, mălai, mazăre.
Te-ar putea interesa și: Care este pluralul cuvântului plajă, de fapt. Forma greșită pe care o folosesc milioane de români
Foarte multe persoane au dubii în ceea ce privește substantivele defective de plural. Potrivit profesorilor, majoritatea cuvintelor din limba română pot fi declinate în gen, număr și caz. Însă, există și anumite cuvinte care nu pot fi defective de număr. Există situații în care, acestea fie nu au formă de plural, cum este și cazul cuvântului ”fasole”, fie nu au formă de singular.
Pentru a evita producerea unei greșeli, este indicat să folosiți aceste cuvinte alături de sintagma ”o pereche de”. Folosind această combinație nu veți mai fi tentat să faceți greșeli.
Te-ar putea interesa și: Care este varianta corectă de plural a cuvântului ‘dragă’. Aproape toţi românii greşesc