Care este pluralul cuvântului azil. Milioane de români folosesc forma greșită

de: Mariana Olteanu
07 07. 2023

Limba română îi poate pune pe mulți în dificultate. Din acest motiv, a fost catalogată ca fiind una dintre cele mai grele limbi. Nu puține sunt situațiile în care, limba română le dă bătăi de cap chiar și nativilor. Există mai multe cuvinte care îi pot pune în dificultate chiar și pe vorbitorii cu pretenții. Află despre ce cuvânt este vorba!

Cuvântul care le dă bătăi de cap românilor

Milioane de români folosesc forma greșită de plural a cuvântului azil. Motivele sunt diverse. Graba sau timpul limitat îi pot pune, uneori, pe români în situația de a face anumite greșeli. Când vine vorba despre forma de plural a anumitor cuvinte, aceștia pot comite greșeli. Unii consideră că forma corectă de plural a cuvântului ”azil” este ”aziluri”. Însă, aceștia se înșeală.

Citește și: Cuvântul din limba română care îi încurcă mereu pe români. Foarte mulţi îl folosesc greşit, cu ce îl confundă

Azile sau aziluri?

Dicționarul Explicativ al Limbii Române face lumină în acest caz. Potrivit acestuia, singura formă corectă de plural pentru cuvântul ”azil” este ”azile”. Acest lucru îi surprinde pe foarte mulți oameni, mai ales, în contextul în care, cuvântul ”aziluri” se regăsește și în lucrări de specialitate.

Însă, există o explicație. DOOM2 consideră că forma corectă de plural este ”aziluri”, însă, odată cu apariția DOOM 3, doar forma de ”azile” este acceptată.

Foarte mulți întâmpină dificultăți și în ceea ce privește sensul acestuia. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, cuvântul face referire la:

”Loc unde cineva găsește ocrotire.
sinonime: adăpost refugiu
1.1. Drept de azil = drept de a se stabili pe teritoriul altei țări, de care se bucură în virtutea legii un refugiat politic.
1.2. Azil politic = acordare de către un stat a dreptului de intrare și de stabilire pe teritoriul său unei persoane străine persecutate în țara sa din motive politice.”
Citește și: Cuvântul din limba română pe care mai toţi îl scriu greşit. Asta e forma corectă, de fapt

Profesorii de limba și literatura română ne îndeamnă, ca în momentul în care întâmpinăm dificultăți, să consultăm DOOM3. Acesta ne va oferi toate răspunsurile de care avem nevoie.

Chiar dacă limba română este o limbă grea, aceasta este frumoasă și unică în felul său. Acest lucru se datorează vocabularului variat, dar și trăsăturilor gramaticale care permit vorbitorilor de limba română o libertate de exprimare relativ puternică. Unii specialiști spun că această libertate duce și la diferitele nuanțe semantice care decurg de aici.