Care este pluralul cuvântului aragaz. Detaliul pe care nu îl știai până acum
Ești nedumerit în privința variantei de plural corecte a termenului aragaz? Playtech Știri îți explică ce forme sunt acceptate de Academia Română în acest sens, pe baza informațiilor actualizate din noile ediții de DEX și DOOM, publicate sub egida instituției amintite.
Forma de plural a termenului aragaz
Poate și ție ți s-a întâmplat să te regăsești într-o situație în care să nu știi care era forma corectă a unui termen, la plural. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, însă din fericire dicționarele ne pot ajuta să ieșim din astfel de încurcături.
Unele persoane pot să nu fie familiarizate cu regulile gramaticale care stabilesc formarea pluralului în limba în care vorbesc și, astfel, să greșească în comunicare. Unii pot face erori din cauza neglijenței sau a faptului că scriu sau vorbesc rapid, fără a acorda atenție deosebită regulilor gramaticale.
Este important să înțelegem că greșelile gramaticale sunt comune și fac parte din procesul de învățare a unei limbi, fie ea și maternă. Prin studiu și practică, oamenii pot îmbunătăți cunoștințele lor și pot evita sau corecta astfel de erori. Playtech Știri îți explică în continuare care este pluralul pentru aragaz.
Tu știi care este forma corectă de plural a termenului aragaz? Mulți români sunt confuzi în privința pluralului acestui cuvânt și nici nu este de mirare motivul. Spre deosebire de alți termeni, trebuie precizat că există o mică diferență între indicațiile oferite de dicționare în acest caz.
Ce explicații găsim în DEX și DOOM
Mai exact, Dicționarul explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române, oferă o singură variantă de plural pentru termenul aragaz, anume aragazuri.
„aragaz = aragazuri, s.n. 1. gaz lichefiat conținând 90% butan, păstrat sub presiune în butelii speciale și folosit drept combustibil pentru uz casnic.
2. mașină de gătit sau reșou care folosește acest combustibil. P. ext. mașină de gătit sau reșou care folosește curent electric”, arată noua ediție, revăzută și adăugită, a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române.
Pe de altă parte, Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), publicat tot sub egida Academiei Române, oferă o altă variantă de plural, anume aragaze.
„aragaz = s.n. (mașini de gătit) pl. aragaze”, arată ediția a III-a a Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), publicat tot sub egida Academiei Române, prin Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”.
Putem concluziona, astfel, că ambele variante de plural ar putea să fie acceptate, deși există multe semne de întrebare privind această idee.