Care este pluralul corect de la macrou. Milioane de români folosesc forma greșită

de: Stan Nicu
11 09. 2023

Astăzi vom vorbi despre un cuvânt mai nou folosit de români, mai exact despre forma lui la plural. Așadar, care este pluralul corect de la macrou. Milioane de români folosesc forma greșită a acestui cuvânt.

Acesta este pluralul cuvântului macrou. Mulți români folosesc forma greșită

Unele cuvinte din limba română dau bătăi de cap vorbitorilor, mai ales atunci când vine vorba despre formele lor la singular și plural.

Dacă unele cuvinte sunt defective de plural, adică nu au o asemenea formă, altele au și pare dificil pentru mulți români s-o ghicească.

Care este pluralul cuvantului macroul, un peste iubit de romani

Macroul, un pește adorat de români

Unul dintre aceste cuvinte care pune probleme celor mai mulți dintre români este pluralul cuvântului macrou, puține persoane știind cum se spune corect.

Macroul este un pește foarte iubit de către români și mulți s-au întrebat care este forma de plural a acestui cuvânt. Ei bine, poate ai fi spus că nu are o formă de plural, însă macrou are și formă de plural. Forma corectă de plural a cuvântului macrou este ”macrouri”.

Cum se spune corect macrou la plural

”macrou, macrouri, substantiv neutru
1. Pește de mare cu spatele albastru-verzui cu dungi negre, care se apropie de țărmuri primăvara și vara (Scomber scomber)”, potrivit dexonline.ro.

Aveți mai jos o listă cu formele de plural ale celor mai des cuvinte pe care românii le greșesc.

Nonedă – monede. Choar dacă mulți oameni sunt tentați să spună monezi, DOOM2 spune că forma acceptată este cea de ”monede”.

Lapte – substantivul lapte este un defectiv de plural, atunci când se referă la alimentul propriu-zis. Există situații în care se poate spune „lăpturi” la plural. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, definiția laptelui este „Lichid alb-gălbui cu gust dulceag, foarte hrănitor, secretat de glandele mamare ale femelelor mamiferelor (care constituie hrana exclusivă a sugarului şi a puiului de animal)”.

Cum se spune corect ciocolată la plural

Ciocolată-chiar dacă multă lume folosește ”ciocolăți”, aceasta este forma greșită de plural. Cea corectă, pe care cu toții ar trebuie să o folosim, este ”ciocolate”.

Ecler- potrivit DOOM2 varianta de plural a acestui cuvânt este ”ecleruri”, deși până de curând se folosea ”eclere”.

Mazăre-acest cuvânt nu are plural, adică este defectiv de plural. Alte denumiri de alimente care sunt defective de plural sunt: miere, lapte, unt, fasole, năut, smântână, drojdie, făină, brânză.

Furtună-potrivit dexonline, forma de plural a cuvântului ”furtună” este ”furtuni”, nicidecum ”furtune”. Nu este corect nici ”furtunuri” care este, de fapt, pluralul substantivului ”furtun”.