Sondaj: Care este partidul cel mai iubit din România. Aşa ar vota românii dacă ar fi alegeri parlamentare

de: Sabina Anastasia
02 09. 2023

La ședința de partid a unei formațiuni politice de sâmbătă, 2 septembrie, a fost prezentat un sondaj CURS la care românii au dezvăluit în ce mod și cu cine ar vota, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare. Care este cel mai iubit partid, potrivit datelor analizate.

Cel mai iubit partid din România

În luna mai a anului 2023, Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că a demarat procedurile pentru pregătirea alegerilor programate pentru anul viitor. Anul curent este, astfel, preelectoral, urmând ca 2024 să fie cel în care se vor susține patru tipuri de alegeri – locale, (euro)parlamentare și prezidenţiale.

Pentru că scena politică a fost una agitată în ultimii ani de zile, mulți se întreabă cum va fi împărțit Guvernul după susținerea alegerilor. Partidul Social Democrat (PSD) a prezentat în ședința de partid de sâmbătă, 2 septembrie, un sondaj CURS efectuat la comandă privind opțiunile românilor.

În perioada 24-31 august, peste o mie de români, cu vârste de la 18 ani în sus și-au exprimat opțiunile privind alegerile parlamentare din țara noastră. Participanții la sondajul CURS au dezvăluit cu cine ar vota, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare.

Potrivit rezultatelor din sondajul CURS, majoritatea românilor țin cu PSD-ul, care a obținut primul loc în topul preferințelor. A doua opțiune este reprezentată deopotrivă de PNL și AUR, după cum arată sondajul. Trebuie precizat că marja maximă de eroare a datelor este de plus/minus 3 procente.

Din datele sondajului, dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, 32% dintre români ar vota cu PSD, 19% cu PNL, 19% cu AUR, 12% cu USR și 5% cu UDMR.

Se va forma alianță PSD-AUR?

În privința modului în care va arăta componența Guvernului începând de anul viitor, trebuie amintit că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a respins categoric deea unei alianțe cu partidul AUR. Acesta a subliniat că atât timp cât se află la conducerea formațiunii politice cu pricina, o astfel de idee nu se va lua în calcul.

„Nu am avut niciodata de gând și, mai mult ca sigur, cât timp sunt eu președinte al PSD nu se va lua în calcul o alianță cu AUR”, a punctat președintele PSD, Marcel Ciolacu, sâmbătă.

Majoritatea respondenților la sondajul CURS au dezvăluit, în cadrul aceleiași analize, că sunt de acord cu reducerea numărului de bugetari și cu aplicarea unei taxe mai mari pe vicii, precum alcool, tutun, jocuri de noroc și zahăr.

Românii sunt, de asemenea, de acord cu impozitarea cu 1% a multinaționalelor pe cifra de afaceri și cu eliminarea unor facilități fiscale acordate firmelor din țara noastră.