Care este orașul din România unde locuitorii plătesc cea mai ieftină încălzire. Costul unei gigacalorii este 95 de lei
Prețul gigacaloriei s-a dublat în unele orașe, iar factura la căldură a devenit o bătaie de cap pentru mulți români. Un oraș aflat la poalele munților Apuseni plătește mult mai puțin. Aici, prețul gigacaloriei este de 95 de lei, cu TVA inclus.
Orașul cu cea mai ieftină încălzire
În orașul Beiuș, din județul Bihor, oamenii nu îndură deloc frigul, deoarece aici gigacaloria are printre cele mai mici prețuri din țară. Acest lucru se datorează faptului că localitatea este situată pe un imens zăcământ de apă geotermală, care a fost descoperit în urmă cu aproximativ 20 de ani.
Sursa de apă geotermală încălzește tot orașul, iar prețul gigacaloriei nu a fost influențat de majorările din toate celelalte orașe ale țării, afectate de creșterea prețurilor la gaze. Prin urmare, prețul gigacaloriei în Beiuș este de 95 de lei, cu TVA inclus. În comparație cu Oradea, prețul este de cinci ori mai mic.
În majoritatea țării, prețul gigacaloriei a crescut semnificativ, însă la Beiuș a rămas la fel timp de mai bine de cinci zile, și nici nu pare să crească în următoarea perioadă. Cele 25 de grade din apartamentele celor din Beiuș nu se simt deloc pe factură.
Sursa căldurii din Beiuș este apa geotermală
Sub oraș s-a descoperit o rezervă de apă geotermală, în anul 2001. De atunci, centralele orașului au fost modificate pentru ca apa fierbinte adusă de sonde la suprafață să încălzească locuințele. Cu toate că orașul se află la poalele munților Apuseni, oamenii nu suferă de frig.
Instituțiile și locuințele oamenilor sunt încălzite cu apă geotermală. De exemple, la Colegiul Național Samuel Vulcan, a fost cald pe holurile școlii, chiar dacă, timp de 2 săptămâni, caloriferele nu au funcționat.
Lichidul extras din pământ este transformat în agent termic de mai multe stații montate între blocuri, iar oamenii plătesc cel mai mic preț din țară pentru încălzirea locuințelor. Pentru un apartament cu trei camere, o familia plătește pe căldură în jur de 100 de lei.
Pe de cealaltă parte, în Oradea, unde este folosit agentul termic convențional, prețul încălzirii unui apartament asemănător este de 500 de lei. Până în prezent, municipalitatea a investit peste 10 milioane de euro pentru întreg sistemul de încălzire cu apă geotermală.
„Se va înfiinţa un ştrand municipal cu apa geotermala cu minim 4 bazine ( olimpic, copii, polo, agrement). Pentru aprovizionarea parcului balneoclimateric, hotelurilor, se vor diversifica serviciile economice şi publice se vor crea oportunităţile deosebite de creştere economică pentru diferitele firme de producţie sau desfacere”, potrivit primariabeius.ro