Care este mai dăunător: ceaiul sau cafeaua? Mulți români nu știu. Răspunsul nutriționiștilor
Cea mai populară băutură din lume este cafeaua, probabil la fel întâmplându-se și în țara noastră, însă există o mare parte dintre români care preferă ceaiul. Care este mai dăunător: ceaiul sau cafeaua? Mulți români nu știu. Rsăpunsul nutriționiștilor.
Beneficiile cafelei în comparație cu ceaiul. Ce alegi să bei de aici înainte?
Băuturile populare în societate, cum sunt ceaiul și cafeaua, au încep să dobândească unele mituri, însă oamenii de știință nu sunt de acord cu acestea.
Astfel, nu întotdeauna proprietățile utile și dăunătoare coincid cu punctul de vedere științific.
Ceai sau cafea?
Cu toate acestea, mulți dintre oameni se întreabă ce este mai bine să bea, ceai sau cafea. De fapt, acesta reprezintă motiv de discuții aprinse în multe familii în care unii spun că ar trebui să renunțe la cafea în detrimentul ceaiului sau invers.
Astfel, nutriționiștii au simțit nevoia să facă lumină în acest caz care au dezvăluit că starea de sănătate este influențată nu numai de alimente, ci și de băuturi.
Chiar și așa, dacă un aliment are proprietăți benefice asta nu înseamnă că alte produse ar trebui excluse imediat din dietă. În schim, nutriționiștii au ajuns la concluzia că atât ceaiul, precum și cafeaua afectează în egală măsură bunăstarea și starea siluetei.
Cine trebuie să se abțină de la consumul celor două băuturi
”Cei care au o serie de boli, cum ar fi gastrita, refluxul gastroesofagian și altele, este necesar să se abțină de la a bea cafea și ceai negru puternic”, anunță Moskva24 citând spusele dieteticianului Marina Stepanyan.
În timp ce toată lumea știe că nu trebuie să bea cafea seara, pentru că acest lucru afectează calitatea somnului, despre cei nu se știe că este la fel de rău, din cauza conținutului său mare de cofeină.
Doza zilnică sigură de cofeină recomandată este de 400 de miligrame, ceea ce înseamnă în jur de 4 cești. În același timp, 1 cană de ceai negru conține aproape 50 de miligrame din acest compus.
Beneficiile celor două băuturi
De asemenea, nutriționiștii anunță că cafeaua crește activitatea, eficiența, rezistența, precum și concentrarea. Totodată, cafeaua micșorează riscul de a dezvolta sindrom metabolic și contracarează dezvoltarea demenței.
Pe de altă parte, ceaiul verde contine polifenoli, care protejează organismul de efectele radicalilor liberi (carcinogeni). De asemenea, ceaiu verde acționează asupra pereților vaselor de sânge, polifenolii reducând riscul de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral sau infarct.
În concluzie, nutriționiștii nu pot spune că cafeaua este mai dăunătoare ca ceaiul sau invers, ci anunță ca ambele să fie consumate cu moderație.