Este sezonul festivalurilor sau al festivalelor? Cu toate că este un termen ce nu lipsește din vocabularul niciunui român, nu mulți știu care este forma corectă de plural a cuvântului festival. Chiar și tinerii, cei care participă în număr mare la astfel de evenimente, îl folosesc greșit.
Limba română este într-o continuă schimbare, un proces de evoluție, transformare și adaptare ce este dictat, în primul rând, de trenduri, influențe adoptate și folosite la scară largă din limbi străine sau din diferite domenii.
Cu toate astea, în timp ce ne obișnuim cu noii termeni ce își câștigă un loc în vocabularul nostru, este foarte important să știm să vorbim și să scriem corect. Sunt foarte multe exemple de cuvinte vechi, considerate banale și utilizate zilnic, care sunt folosite greșit de români. Cine ar fi crezut că unul dintre ele este chiar termenul de pe buzele tinerilor, în special în lunile de vară? Vorbim despre festival și forma sa la plural.
În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, celebrul DEX, definiția cuvântului festival este aceasta: „Manifestare artistică (muzicală, teatrală etc.) cu program variat și caracter festiv”.
Potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), pluralul cuvântului festival este festivaluri, aceasta fiind singura formă corectă.
Te-ar putea interesa și: Care este forma corectă de plural a cuvântului pârâu. Prea mulţi români greşesc
Alte cuvinte ce sunt folosite adesea cu forma greșită, la plural, sunt:
Există și câteva cuvinte în limba română care au, de fapt, două forme corecte la plural:
Te-ar putea interesa și: Care este forma corectă de plural a cuvântului albuş. Mulţi români îl folosesc greşit, din păcate