Care este forma corectă a zicalei: ‘Fără doar și poate’ sau ‘fără dar și poate’? Mulţi fac această greşeală
Limba română are numeroase zicale și expresii românești, dar care nu sunt folosite de multe ori corect. Spre exemplu, românii folosesc des o zicală, dar majoritatea greșesc. Care este forma corectă a zicalei: ‘Fără doar și poate’ sau ‘fără dar și poate’?
Forma corectă a zicalei: ‘Fără doar și poate’ sau ‘fără dar și poate’
Sunt expresii și zicale românești pe care le folosim cu toții în diferite contexte, în viața de zi cu zi. Dar astăzi haideți să ne concentrăm asupra unei zicale pe care mulți români o folosesc în mod greșit. O auzim des în limbajul curent, dar ea este folosită şi în literatură sau în lucrări tehnice scrise.
‘Fără doar și poate’ sau ‘fără dar și poate’? Unele persoane nu știu că doar una dintre cele două forme este cea corectă. Această expresie dă mari bătăi de cap interlocutorilor. Ceea ce deosebește cele două forme este doar o literă, dar care face diferența majoră.
Vezi și: De unde vine expresia „a face cu ou şi cu oţet”. Asta înseamnă, de fapt
Mulţi români greșesc când o folosesc
Zicala este folosită pentru a explica faptul că nu mai există altă soluție, altă modalitate, adică „fără nicio urmă de îndoială”, „neapărat” etc. Pentru a ști care este varianta corectă a acestei expresii, trebuie să ne concentrăm pe „dar-poate”, dar și pe „doar-poate”.
Așadar, expresia „fără dar şi fără poate” se referă la sensul de „fără nicio urmă de îndoială”. În schimb, zicala „fără dar şi poate” presupune o anumită greutate în a fi ascultată, dar nu se sesizează o discrepanță.
Deși este doar o literă diferență între „doar” și „dar”, sensul lor în zicala respectivă este total diferită. În cazul lui „doar” se remarcă o condiționare asupra inechivocului, mult mai expresivă ca la „dar”, dar această nuanțare face ca „dar” să fie folosit corect în această zicală.