Care este diferența dintre religie și confesiune. Ce deosebiri există între ele, de fapt

de: Sabina Anastasia
01 02. 2024

Credința religioasă reprezintă un subiect controversat pentru unele persoane. Aceasta este subiectul multor dezbateri în spații private, dar și publice. Puțini știu însă care este diferența dintre religie și confesiune și la ce se referă, de fapt, cele două cuvinte.

Termeni religioși definitorii în societate

Instituțiile religioase, practicanții și structurile în care activează aceștia sunt organizate în diferite moduri. De exemplu, când a apărut Biserica Romano-Catolică, ea a împrumutat multe dintre principiile organizaționale de la armata romană antică și i-a transformat pe senatori în cardinali.

În ceea ce privește sfera religioasă a societății, există câțiva termeni definitorii și importanți pentru a înțelege starea unei persoane din punct de vedere spiritual sau a unui grup din care face parte. Unii dintre cei mai populari termeni în acest sens sunt: cult, sectă, confesiune și religie.

Te-ar putea interesa și: Religia pe care o are Carmen Iohannis. La ce slujbe secrete participa în comunism

Ce este un cult versus o sectă

Cultele reprezintă grupuri religioase noi. Acest termen poate avea adesea, în unele regiuni ale lumii, conotații peiorative. Cu toate acestea, aproape toate religiile au început sub formă de culte și au progresat treptat atât în ceea ce privește dimensiunea lor, cât și forma de organizare.

O sectă reprezintă un grup mic și relativ nou de persoane cu o anumită perspectivă religioasă. Cele mai multe dintre confesiunile creștine binecunoscute astăzi au început ca secte. Un exemplu ar fi metodiștii și baptiștii, care au protestat împotriva Bisericii anglicane din Anglia.

Pentru cunoscători, amintim că și Henric al VIII-lea a protestat împotriva Bisericii Catolice prin formarea Bisericii Anglicane. De la „protest” provine termenul „protestant”.

Ce înseamnă termenul „confesiune”, de fapt

Mulți români, când vor să indice cultul religios din care fac parte, fac referire la acest lucru ca la fiind o confesiune. Este însă o greșeală, fiindcă termenul „confesiune” se referă, în primul rând, la spovedanie sau mărturisirea unor fapte, gânduri sau idei intime.

Este adevărat că termenul „confesiune” poate să facă referire și la ideea de religie, în sensul de cult, însă mai rar. În aceste circumstanțe însă, așa cum am explicat deja, cuvântul face trimitere la ideea de cult, adică de grup religios relativ nou într-o anumită societate.

Te-ar putea interesa și: Diferenţele dintre creştinism, iudaism şi islam. Originile conflictului dintre Israel şi Gaza

Care este diferența dintre religie și confesiune

Dacă termenul „confesiune” face trimitere la ideea de grup religios, religia se referă la un sistem de credințe sau dogme și de practici sau rituri privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem.

Așadar, înțelegând diferența principală dintre termenii „confesiune” și „religie”, putem concluziona că nu este corect să îi folosim pentru reciproca substituire. Mai mult decât atât, cuvântul „religie” poate fi utilizat și pentru a face trimitere la o disciplină predată de cadre didactice în școli.