Care este diferența dintre oprire și staționare. Mulți șoferi nu-și dau seama și fac greșeala asta

de: Ionuț Vieru
29 03. 2022

Mulți șoferi nu fac diferența dintre oprire și staționare, chiar dacă este obligatoriu pentru cei care dețin permis să cunoască cei doi termeni. Însă există o diferență între cele două, o diferență care „costă” în cazul în care ne întâlnim cu un polițist.

Diferența dintre oprire și staționare

Răspunsul la această întrebare se găsește în codul rutier. Potrivit acestuia, diferența dintre oprire și staționare constă doar în intervalul de timp în care mașina este imobilizată în locul unde a fost lăsată. Atunci când mașina a stat mai mult de cinci minute în locul respectiv, este vorba de staționare, iar dacă a stat sub cinci minute, vorbim despre oprire.

Aceste informații se găsesc la Articolul 63 din Codul Rutier, acolo unde spune că „Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staţionare”.

Desigur, există și câteva excepții. De exemplu, nu se consideră oprire atunci când un vehicul oprește pentru a se îmbarca sau debarca persoane, dacă prin manevra respectivă nu a fost perturbată circulație pe drumul respectiv sau în cazul autovehiculelor cu o masă autorizată de până la 3,5 tone, atât timp cât distribuie alimente la unități comerciale.

Situații în care oprirea și staționarea sunt interzise

În cazul în care regulile nu sunt respectate, amenzile pot fi usturătoare. Potrivit Articolului 63 din Codul Rutier, oprirea voluntară a vehiculelor este interzisă în anumite situații. De exemplu, oprirea este interzisă în zona de acțiune a indicatorului „oprirea interzisă”, aceasta fiind cea mai evidentă regulă.

De asemenea, pe poduri, sub pasaje denivelate oprirea este interzisă, în curbe și în alte locuri unde vizibilitatea este mai redusă de 50 m. Cel mai importat este să nu oprim pe trecerile pentru pietoni sau la mai puțin de 25 de metri de acestea, întrucât vizibilitatea șoferilor este limitată din cauza oprii, iar pietonii pot apărea din senin de după mașină.

Pe de cealaltă parte, staționarea este interzisă în toate situațiile și locurile în care nu este permisă oprirea. De exemplu pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6m, în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice, în pante și în rampe sau în locurile în care indicatoarele interzic acest lucru.

Desigur, acestea sunt doar câteva exemple. Mai multe informații și mai detaliate găsiți în Codurl Rutie, Articolul 63.