Care este diferența dintre ceapa albă și ceapa roșie. Detalii pe care trebuie să le știe orice gospodină

de: Dana Cazacu
09 01. 2023

Ceapa albă și ceapa roșie au multe lucruri în comun, dar au anumite proprietăți care le diferențiază. Există foarte multe persoane care se întreabă care este diferența dintre  ceapa albă și ceapa roșie.

Cele mai multe tradiții culinare din întreaga lume le identifică ca fiind unul dintre ingredientele esențiale folosite în gătitul unora dintre cele mai aromate și senzaționale delicatese.

Care este diferența dintre ceapa albă și ceapa roșie

De la paste, salate, murături, ciorbe, sosuri, sandvișuri și multe altele, ceapa este acel ingredient evident pe care îl vei găsi în majoritatea felurilor de mâncare.

Există multe soiuri de ceapă care cresc în diferite părți ale lumii – albă, roșie și chiar cea galbenă. Fiecare variantă are caracteristici unice care le fac cu adevărat diferite unele de altele. În acest articol vom vorbi despre ceapa albă și cea roșie și vei descoperi care este diferența dintre acestea.

Utilizare culinară

Ceapa roșie, precum și cea albă sunt utilizate pe scară largă în gătit și sunt consumate și crude. În timp ce ceapa albă își găsește un loc dedicat în bucătăria din majoritatea țărilor europene, țările asiatice le preferă pe cele roșii datorită nuanței lor strălucitoare și aromei intense.

Ceapa roșie este un aliment de bază în țările din Asia de Sud-Est precum India, Pakistan și Bangladesh. Aceasta este utilizată în mod regulat la prepararea curry-urilor tradiționale. Ceapa albă, pe de altă parte, este esențială în prepararea multor delicatese franțuzești, supa de ceapă franțuzească reprezentând un astfel de fel de mâncare.

Profil nutrițional

Nu există nicio diferență mare între cele două tipuri în ceea ce privește caloriile. Ceapa, în general, are un conținut scăzut de calorii și, prin urmare, toate tipurile pot fi incluse în siguranță în dietă.

Profilul nutrițional al ambelor tipuri de ceapă rămâne mai mult sau mai puțin același. Ambele conțin aproape aceeași cantitate de fibre și alți nutrienți precum flavonoide, vitamina C, calciu, fosfor și potasiu.

Diferența dintre ceapa albă și cea roșie

Ceapa albă versus ceapa roșie

Atât ceapa roșie, cât și cea albă sunt destul de asemănătoare între ele în ceea ce privește textura și aroma. Au note de dulceață ușoară, fiind crocante și proaspete la gust.

Ceapa albă are o piele și o pulpă mai subțire în comparație cu cea roșie, care este mai cărnoasă și, prin urmare, o alegere potrivită ca agent de îngroșare în sosuri, ciorbe și supe. Ceapa albă are, prin natura ei, mai multe proprietăți antibiotice și antiinflamatoare în comparație cu ceapa roșie. De asemenea, ceapa albă nu este la fel de iute ca cea roșie.

Există într-adevăr vreo diferență între ceapa albă și cea roșie

Până la urmă, depinde de felul de mâncare pe care vrei să-l prepari și de aroma pe care vrei să o obții. Ceapa roșie, când este folosită crudă, dă o explozie de culoare unui fel de mâncare. Depinde și de disponibilitatea soiului.

Foarte multe persoane iubesc ceapa în mâncare, gătită sau chiar când este crudă și proaspătă. Pentru cei mai mulți dintre noi, o masă fără o ceapă crudă, tăiată și pusă lângă felul de mâncare, ar fi incompletă.