Care este, de fapt, diferența dintre puiul galben și cel normal din supermarketuri. Vei ramâne surprins, care este mai sănătos

de: Ștefan R. Apostol
19 04. 2024

De fiecare dată când mergem în supermarketuri vom găsi celebii pui, sub diferite brandrui, unii de culoare galbenă, alții nu. Dar, te-ai întrebat vreodată care este, de fapt, diferența dintre puiul galben și cel normal din supermarketuri? Dacă nu, îți spunem, pentru început, că vei ramâne surprins, mai ales când vei afla care este mai sănătos.

Care este diferența dintre puiul galben și cel normal?

Galben sau alb, puiul nu este întotdeauna la fel, astfel că se întâmplă adesea să găsim un piept de o culoare mai roz și mai albă alături de unul mai închis și mai galben. În același timp, dacă ești ceva mai pretențios, există câteva trucuri prin care vei recunoaște mereu carnea de pui proaspătă.

Da care este diferența dintre puiul galben și cel normal? Culorile diferite înseamnă și arome sau calități diferite? Depinde de faptul că puiul este crescut în aer liber sau nu? Deși nu ne place să credem asta, în realitate există diferențe între puiul galben și cel normal.

Conform unui clip care a ajuns viral pe rețelele de socializare, de exemplu, diferența dintre puiul galben și cel normal din supermarketuri constă în modul în care au fost hrăniți, astfel că cel de culoare galbenă ar fi mâncat doar porumb, și de aici culoarea. În ceea ce privește puiul normal, se mai arată în clip, acesta ar fia vut parte de hrană sub formă de grâu, mai mult decât cel de culoare galbenă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Da Carelli (@dacarellifamily)

Tipul de hrană face diferența dintre puiul galben și cel normal

Diferența de culoare a cărnii de pui, în special a pieptului de pui, este dată de o serie de factori, în special de rasa și genetica animalului, creșterea și, mai ales, alimentația, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim atenți la ce conţin puii care se vând în supermarketuri.

Mai exact, culoarea pieptului derivă din tipul de cereale cu care este hrănit puiul. Așa cum spuneam anterior, dacă puii sunt hrăniți cu sorg și grâu, atunci vom avea un pui alb cu tendință spre roz, dacă în schimb puii sunt hrăniți cu porumb, atunci pieptul va avea mai degrabă o tendință spre galben.

Avem tendința de a crede, în mod eronat, că puiul galben este inferior calitativ celui alb, dar nu este deloc așa. Cu siguranță că hrănirea diferită a puiului influențează în schimb gustul, mai delicat în cazul puiului alb, mai hotărât și cu carne mai tare cel galben.

Cel mai bun pui este cel crescut în aer liber

Puiul crescut în aer liber este un animal care a fost crescut în aer liber cu metode tradiționale și, prin urmare, hrănit doar cu cereale de calitate, cum ar fi porumbul și/sau grâul.

Prin urmare, nutriția nu este suficientă, ci există o serie întreagă de reguli care trebuie respectate pentru a defini un pui liber. De exemplu, găinile crescute în aer liber trebuie să își petreacă zilele în căutarea hranei, pentru a mânca hrană mixtă.

Datorită activității fizice continue de căutare a hranei, carnea puiului de crescătorie este mai fermă, în timp ce hrana mixtă, care reunește cereale de înaltă calitate și animale pe care puiul le găsește singur în pământ, conferă cărnii arome și gusturi intense și deosebite, ceea ce diferențiază carnea de pui crescut liber de cel crescut în ferme industriale.

Concluzie

Atunci când vorbim de calitatea cărnii de pui, este de la sine înțeles că, din punct de vedere al beneficiilor, dar și al gustului, păsările crescute în aer liber sunt de preferat.