Tu știi care este cel mai mare oraș din țara noastră? E foarte puțin probabil să fi auzit de el. Mulți ar fi tentați să se gândească la București, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara, însă realitatea ne arată altceva. Află în rândurile de mai jos ce arată datele actualizate potrivit ultimului recensământ.
În urma ultimului recensământ organizat de autoritățile române, s-a aflat care este cel mai mare oraș din țara noastră, ca suprafață. Este important de precizat că în acest sens nu s-a ținut cont de număr de locuitori.
Mulți ar putea fi tentați să se gândească la București, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara, fiind orașe des frecventate, mai ales de tineri. Realitatea ne arată, însă, altceva. Nici Capitala, nici Cluj-Napoca și nici vreun alt oraș dintre cele menționate nu ocupă primele locuri în topul celor mai mari.
Este foarte puțin probabil să fi auzit de el. Este vorba despre Broșteni, aflat în județul Suceava.
Te-ar putea interesa și: Localităţile fantomă din România. În ele mai locuiesc doar primarul şi câţiva bătrâni uitaţi de lume
Broșteni este orașul cel mai mare din România, ca suprafață. Este situat în județul Suceava și este format din localitățile Broșteni, care este reședință, Hăleasa, Lungeni și Neagra și din satele Cotârgași, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdița și Pietroasa.
Așa cum probabil ai ghicit deja, orașul Broșteni este mai mare decât celelalte fiindcă prezintă multe păduri și spații verzi. Ca număr de locuitori, orașul Broșteni, din Suceava, are 6.000 de locuitori, mai mulți decât la ultimul recensământ.
Broșteni a fost declarat oraș prin Legea 83/2004, alături de alte șapte localități din județul Suceava. Este de peste două ori mai mare decât București, având circa 595 de kilometri pătraţi (Capitala are 239 de kilometri pătraţi), și de peste șase ori mai mare decât Iași (care are circa 94 de kilometri pătrați).
După Broșteni, în topul celor mai mari orașe din România ca suprafață, se află Vișeul de Sus, din județul Maramureș, ce prezintă 443 kilometri pătrați și are aproximativ 15.000 de locuitori.
Te-ar putea interesa și: Românii, pe cale de dispariție? Situația e critică, femeile nu mai nasc copii de teama sărăciei și s-au emancipat
În topul celor mai mici orașe din țara noastră se află: orașul Abrud, din județul Alba, orașul Darabani, din județul Botoșani, și orașul Plopeni, din județul Prahova. Acestea prezintă, potrivit celor mai recente date, suprafeţe cuprinse între 3 şi 5 kilometri pătraţi.