Care este cea mai rară culoare de ochi din lume. Află dacă te numeri printre cei speciali!
Culoarea ochilor tăi reprezintă o trăsătură fizică moștenită de la părinți, prin intermediul mai multor gene. Acestea lucrează împreună cu o serie de pigmenți – melanină, eumelanină și feomelanină – pentru a determina culoarea ochilor, a pielii, precum și a părului unui nou-născut. Tu știi care este cea mai rară culoare de ochi din lume?
Care este cea mai rară culoare de ochi din lume
Culoarea ochilor unei persoane este definită în baza unei combinații unice de pigmenți. În general, ochii căprui sunt considerați a fi cei mai răspândiți în întreaga lume. Mulți ar putea fi tentați să creadă că ochii albaștri sunt rari, întrucât pot să pară neobișnuiți, datorită gamei de nuanțe aparte. Analizele oamenilor de știință indică altceva.
Albastrul este a doua cea mai răspândită culoare a ochilor oamenilor. Pe unii ar putea să-i surprindă: Academia Americană de Oftalmologie (AAO) spune că verdele este culoarea cea mai rar întâlnită în cazul ochilor. Specialiștii au constatat că doar 2% din populația întregii lumi are această culoare. Motivul nu este deloc simplu, spune doctorița Julie Kaplan din SUA.
Până recent, oamenii de știință au fost de părere că există o singură genă care determină culoarea ochilor oamenilor. În realitate, lucrurile stau diferit. 75% din culoarea unui ochi se datorează unei gene cunoscute sub denumirea de OCA2, care produce melanină.
Melanina este responsabilă nu doar pentru culoarea ochilor unei persoane, ci și pentru pigmentul din piele și păr. Această substanță nu acționează singură, ci împreună cu alți doi pigmenți: eumelanina și feomelanina.
Toți oamenii au avut ochi căprui, cred specialiștii
Dacă ai ochi albaștri, înseamnă că ai două copii nefuncționale ale genelor OCA2 ale părinților tăi. Dacă ai doar o copie funcțională a genei amintite, înseamnă că nuanța ochilor tăi va fi întunecată. Vei avea ochi verzi sau căprui, explică specialiștii din domeniul sănătății.
Există și alți factori care influențează culoarea pe care o au ochii. Tocmai din acest motiv, este foarte greu de preconizat ce culoare va avea la ochi un nou-născut. Specialiștii sunt de părere că, în urmă cu cel puțin 10.000 de ani, toți oamenii aveau exclusiv ochi căprui. Pigmentul ar fi activat ca un fel de protecție împotriva razelor solare în regiunile africane și asiatice.
Citește și: Persoanele cu ochii albaștri sunt mai speciale dintr-un singur motiv
Pe măsură ce oamenii au migrat spre Europa și regiunile mai reci, organismul nu a mai avut nevoie să se protejeze împotriva efectelor negative ale razelor solare. Astfel, ar fi putut să aibă loc o mutație genetică, ce a presupus producerea de mai puțină melanină. Așa, oamenii au început să aibă ochi de culoare mai deschisă, precum și piele mai albă.