Care este cea mai periculoasă meserie din România, potrivit datelor oficiale. Nu este o glumă

de: Claudiu Surmei
09 07. 2019

Te-ai întrebat vreodată care este cea mai periculoasă meserie din România? Poate te-ai gândit că este cea de pompier, cea de pădurar sau cea de miner. Curtea de Conturi te contrazice! Din datele unui raport publicat în anul 2018 reiese că cea mai periculoasă meserie este aceea de funcționar la primărie. Haios, nu?

Raport Curtea de Conturi: Cea mai periculoasă meserie din România este cea de funcționar la primărie

Din raport reiese că într-un singur an s-au cheltuit în România 12 milioane de lei pentru sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare, după ce primarii au aprobat majorarea cu 15% a salariilor oamenilor pe care îi au în subordine. În mod normal, când vorbim despre condiții periculoase de muncă ne referim la munca pe șantier, în fabrici, în mine sau la munca prestată în condiții de vreme extremă (caniculă, îngheț). Dar raportul Curții de Conturi ne arată altceva. Funcționarii din primării ar avea viață grea printre atâtea hârtii, telefoane, documente și oameni care vin să ceară informații.

Pare ciudat, în condițiile în care funcționarii din primării au doar 8 ore de program pe zi și lucrează de luni până vineri în birouri în care au încălzire și aer condiționat, iar concediul de odihnă nu e ca pentru toată lumea, ci are 35 de zile pe an, la care se mai adaugă și sărbătorile legale, care sunt libere. Iar dacă se întâmplă să fie chemați la muncă într-o zi liberă, li se plătește dublu, conform legii.

La acestea se adaugă tichete de vacanță, prime de Paște și de Crăciun, dar și pentru alte sărbători. Locul de muncă al acestei categorii de angajați este garantat prin statutul funcționarului public, care beneficiază de un venit final net cu 32-75% mai mare decât o persoană care lucrează pe o funcție similară pentru o firmă privată.

Pentru toate aceste „pericole”, funcționarii publici primesc un spor de 15%.