Care este cea mai adâncă peșteră subacvatică din lume. Se află la sute de metri sub pământ
Cel mai adânc loc de pe Pământ, după cum bine se știe, este „Groapa Marianelor”, iar aici cu greu te poți aventura. În aceeași categorie, a locurilor spectaculoase, cercetătorii au descoperit care este cea mai adâncă peșteră subacvatică din lume, aceasta aflându-se la sute de metri sub pământ.
Taam Ja’ Blue Hole, cea mai adâncă peșteră subacvatică din lume
În această lume vastă, în care trăim, există locuri, pe cât de spectaculosae, pe atât de periculoase. Unul dintre ele a fost descoperit recent și despre care s-a scris în Frontiers in Marine Science.
Studiul dezvăluie dimensiunile uluitoare ale găurii albastre Taam Ja’ Blue Hole, situată în Golful Chetumal din Mexic. Măsurătorile recente efectuate în cadrul unei expediții de scufundări din decembrie dezvăluie coborârea sa insondabilă la o adâncime de 1.380 de metri, aproape rivalizând cu înălțimea emblematicului Trump Tower din Chicago, și cu siguranță poate intra în lista cu cele 10 curiozități de pe Terra.
Astfel de adâncimi profunde lasă să se întrevadă posibilitatea ca viața marină nedescoperită să prospere în acest abis, așteptând să fie explorată, se arată în studiul publicat. Potrivit rapoartelor, cercetătorii ar fi dat peste ceea ce ar putea fi cea mai adâncă gaură albastră de pe Pământ.
O groapă subacvatică intrigantă, ale cărei adâncimi par nesfârșite
Taam Ja’ Blue Hole, unul din acele locuri din lume interzise turiştilor. situată în Golful Chetumal din Mexic, își eclipsează predecesorul, Gaura Albastră Sansha Yongle, cunoscută și sub numele de Gaura Dragonului, din Marea Chinei de Sud, cu o impresionantă distanță de 480 de metri, conform rapoartelor.
„Aceste abisuri scufundate sunt minuni geologice. Create de scurgerile glaciare, găurile albastre, denumite științific formațiuni Karst, sunt în esență peșteri verticale submerse, care se întind pe sute de metri în jos și în lateral, creând niște doline de safir incredibile.”, spun cei care au făcut descoperirea.
Unii sugerează că gaura albastră Taam Ja’ ar putea acționa ca un analog subacvatic al unei găuri negre, servind drept poartă de acces către ecosisteme ascunse, care poate că acoperă epoci vaste.
Această speculație nu este în întregime nefondată, având în vedere că în 2012, pe când cercetătorii care investigau găurile albastre din Bahamas, s-au descoperit bacterii deosebite care prosperau în întunericul complet.
Această descoperire sugerează că mediile extreme ar putea adăposti forme de viață echipate pentru a rezista în moduri extraordinare, oferind o perspectivă fascinantă asupra unei potențiale vieți extraterestre.
Cea mai adâncă peșteră subacvatică din lume se află la sute de metri sub pământ
Descoperită în 2021, măsurătorile inițiale ale adâncimii găurii albastre Taam Ja’ Blue Hole cu ajutorul ecosonderelor au pătruns doar până la 274 de metri. Cu toate acestea, o scufundare ulterioară, îcu instrumente avansate, a oferit informații mai profunde.
Această expediție, axată pe explorarea mediului din gaura albastră Taam Ja’ Blue Hole, a utilizat un profiler CTD (conductivitate, temperatură și adâncime) de ultimă generație, explică cercetătorii în studiul publicat. Acest instrument sofisticat, conectat la un cablu de 499 de metri, a transmis în permanență date în timp real la suprafață.
Oamenii de știință speculează că fundul ar putea găzdui o rețea labirintică de peșteri și pasaje, potențial interconectate, și că ar putea adăposti forme de viață nevăzute, și face parte din acele zone interzise și extrem de periculoase pentru turistul amator.