Care este alimentul cu cel mai mare conținut de iod. Costă doar 10 lei punga

Care este alimentul cu cel mai mare conținut de iod. Costă doar 10 lei punga
Care este alimentul cu cel mai mare continut de iod. Costa doar 10 lei punga

Absența iodului din organism poate duce la numeroase probleme de sănătate, iar statisticile arată că peste o treime din populația României are deficit de iod. Iată care sunt cele mai cunoscute alimente ce conțin această substanță. Se pot procura de la orice magazin.

Alimentele care conțin cea mai mare concentrație de iod

Este recomandat ca adulții să consume o doză zilnică de 150 micrograme de iod, femeile gravide sau cele care alăptează fiind nevoite să primească o cantitate puțin mai mare.

Cu toate că oamenii cred că sarea are concentrația cea mai mare de iod, ei bine, nu este așa. Pe lista alimentelor ce conțin iod se află alimente precum ouăle, iaurtul natural, prunele uscate, brânza, fasolea și diferite sortimente de pește.

Mai mult de atât, deși sunt mai puțin cunoscute și consumate, alimente extrem de bogate în iod sunt algele marine. Acestea sunt hrănitoare, slabe în calorii și conțin multe substanțe nutritive, în special iod.

Mai exact, algele marine cu cel mai mare concentrat în iod sunt kombu kelp, wakame și nori. Produsele se pot procura de la magazinele naturiste sub formă de pudră, deshidratate, foi sau proaspete. Cum le poți consuma? Simplu. Adaugă-le în smoothie-uri și supe, în sushi sau în loc de paste.

Peștele și fructele de mare conțin mult iod

Algele marine menționate anterior se pot cumpăra de la plafar sau magazine cu produse naturiste, iar prețurile lor variază între 10 și 60 de lei.

Pe lângă iaurt, alge marine, ouă, fasole și brânză, peștele este o sursă foarte bună de iod. Cele mai recomandate soiuri sunt peștele cold, creveții și tonul.

Deși nu are foaret multe calorii, tonul este sănătos și bogat în proteine, iod, potasiu, fier, vitamine B și acizi Omega 3. În ceea ce privește fructele de mare, creveții sunt o sursă excelentă de iod și alte substanțe nutrivite și minerale precum fosfor, seleniu și vitamina B12.

Cât iod conține sarea

Sarea conține o cantitate mare de iod, însă specialiștii atrag atenția asupra faptului că oamenii consumă mai multă sare decât ar trebui, motiv pentru care ajung să se confrunte, mai târziu în viață, cu diferite probleme de sănătate.

Mai exact, un sfert de linguriță de sare conține aproximativ 70 de micrograme de iod, jumătate din cantitatea recomandată de iod pe care oamenii ar trebui să o consume în fiecare zi. Este important să eviți orice fel de excese.