Care este adevărul, de fapt, despre zeama de varză murată. Puțină lume știa asta

de: Năstase Mirabela
10 11. 2020

Varza murată, dar și zeama de varză au în componență vitamina U, acea vitamină anti-ulceroasă care se distruge prin fierbere. De aceea, varza murată și zeama se recomandă în tratarea bolilor ulceroase.

Care este adevărul, de fapt, despre zeama de varză murată

Deoarece stimulează arderea grăsimilor și normalizează apetitul, varza și zeama de varză se recomandă și în curele de slăbire. De asemenea, zeama de varză murată mai reglează și stabilizează și tensiunea. De aceea, persoanelor hipotensive li se recomandă zilnic câte un pahar mare de moare de varză. De altfel, câteva pahare de moare pe zi, mai multe zile la rând, ajută la normalizarea digestiei, dar și la prevenirea constipației, în caz că ai astfel de probleme.

Chiar dacă nu pare prea plăcută la vedere și nicu gustul nu e prea atrăgător, consumată regulat, zeama de varză are un efect detoxifiant asupra organismului și ajută la eliminarea toxinelor. În plus, datorită sărurilor și mineralelor pe care le conține, zeama de varză murată poate să prevină infecțiile respiratorii, contribuind și la vitaminizarea organismului și la întărirea sistemului imunitar.

Zeama de varză acră mai este un leac nemaipomenit și în perioada de după sărbători, când oamenii își pun în minte să urmeze o detoxifiere ca ”pedeapsă” pentru sărmăluţele gustoase în care s-au înfipt de Crăciun.

Când este contraindicată zeama de varză murată

De asemenea,varza murată are proprietăţi antitumorale şi participă la prevenţia acestei patologii. „Prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism, glucozinolaţii din varza murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative”, a spus medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru ”Ce se întâmplă, doctore?”
Însă pacinţii hipertensivi trebuie să o servească cu moderaţie sau să evite consumul de zeamă de varza murată, deoarece conţinutul de sare creşte retenţia de apă şi tensiunea arterială.

„De asemenea, cei care au fost diagnosticaţi cu o boală cronică de rinichi trebuie să evite consumul în exces, deoarece conţinutul ridicat de sodiu accentuează simptomatologia, putând chiar agrava afecţiunea. Pacienţii cu afecţiuni tiroidiene ar trebui să se ferească să o includă în meniu, deoarece zeama de varză murată poate interfera cu secreţia de iod.

Recomand în sezonul rece, când organismul este predispus infecţiilor respiratorii, o cură cu zeamă de varză, deaorece este bogată în vitamine şi minerale care contribuie la vitaminizarea organismului şi la intarirea sistemului imunitar”, a mai spus medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru CSID.