Care ar trebui să fie greutatea ideală a giozdanului copiilor? Ce spune un kinetoterapeut

de: Ana Chivu
14 09. 2019

De-a lungul timpului, majoritatea părinților au sesizat faptul că toți copiii mai au puțin și-și cară egalul greutății în spate. Cărțile și diversele culegeri sau obiecte pe care le folosesc în timpul orelor fiind exagerat de multe. Recent, s-a demonstrat că o elevă are un ghiozdan cu greutatea de 11,2 kilograme. Soluția nu s-a făcut găsită nici până acum. Un kinetoterapeut a spus care ar trebui să fie greutatea ideală a ghiozdanelor copiilor.

Greutatea ghiozdanelor copiilor este alarmantă

Copiii, de cel mai multe ori, merg la școală cărând ghiozdanele extrem de grele pline cu rechizite. În străinătate, soluția a fost una la mintea cocoșului, toți elevii având parte de dulapuri în incinta școlii unde își pot lăsa cele necesare. Din păcate, în România este departe acest gând, așa că micuții își cară zilnic: caiete, pixuri, manuale, culegeri, echipament spotiv și alte gadget-uri. Cazul șocant care a ieșit în prim-plan recent a arătat că ghiozdanul unei fetițe cântărește nu mai puțin de 11,2 kilograme.

Cu toate că în cursul anului trecut s-a depus un proiect de lege care prevede ca ghiozdanele să nu aibă mai mult de 10% in greutatea lor, acest lucru încă le dă bătăi de cap copiilor, semn că nu s-a rezolvat nimic. Elevii spun că s-au obișnuit, iar părinții afirmă că încearcă să-i ajute pe cât posibil. Din păcate, deseori nu pot să-i acompanieze la școală sau să-i ducă ei cu mașina, fiind la orele acelea la locul de muncă.

Un kinetoterapeut a spus care este greutatea ideală a ghiozdanelor elevilor

Opinia kinetoterapeutului. Care ar trebui să fie greutatea ideală a ghiozdanelor

„Şcoala trebuie să facă ceva pentru a rezolva problema ghizodanului. Studiile arată că acesta nu trebuie să depăşească 10-20% din greutatea copilului. De cele mai mute ori acest giozdan produce dezechilibre corporale copiilor. Umărul cu greutatea mare se va duce către partea unde trage şi va face o proiecţie către anterior. Apoi sunt copilaşii care poartă ghiozdanul pe ambii umeri, dar trunchiul se va duce spre anterior, va face o flexie a trunchiului pentru că trebuie să se echilibreze. Cred că dascălii ar trebui să conştientizeze că e importantă şi poziţia în bancă şi înclinarea băncii astfel încât copilul să se simtă confortabil şi să îi asigurăm maximum de stabilitate“
Prof. Dr. Elena Căciulan