Scandal mare pe scena politică europeană, după ce două rachete rusești rătăcite au picat într-un oraș din Polonia, aflat la granița cu Ucraina. În urma impactului, au decedat două persoane au murit. Cum ar putea reacționa oficialii de la NATO, în cazul în care se dovedeşte că prăbușirea rachetelor ar fi un incident militar voit.
După atacul celor două rachete rusești în localitatea Przewodow, Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, ar fi convocat o reuniune urgentă a organismului care se ocupă de problemele de securitate naţională şi apărare, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului pe contul de Twitter.
La fața locului, polonezii au trimis echipajele poliției locale, procuratura și unități ale armatei poloneze. Comitetul de Securitate Naţională este un organism care pregăteşte şi coordonează deciziile privind securitatea şi apărarea naţională.
Generalul român Cristian Barbu este de părere că Rusia trebuie să ofere o explicație cu privire la prăbușirea rachetelor în orașul polonez aflat la granița cu Ucraina, mai ales în condițiile în care au existat două victime.
„Să se lămurească, exact așa cum probabil că au început demersurile toate oficialitățile polone, dacă a fost o situație voită sau este un accident.
Dacă este accident atunci Rusia trebuie să explice această situație că este accident. S-a întâmplat și în Republica Moldova.
Putea să fie o deviație a unei rachete, să fie doborâtă sau să fie, așa cum știm de altfel, o rachetă nu bine construită.
Ați văzut că nu toate rachetele lor au precizie, dar și într-un caz și într-altul situația este extrem, extrem de delicată.
Sigur că ei (n.r – rușii) știu ce înseamnă să lovești o țară NATO, dar să nu uităm că în această situație au fost lovituri cu baza aeriană, adică au plecat rachetele de pe avion.
Şi știm din ultimile 6 luni că piloții lor sunt extrem de slabi, sunt foarte, foarte slabi, dovadă că n-au reușit în atâta vreme să aibă o dominație aeriană.
Nu mă mir în situația de față și tind 51% să cred că a fost o eroare și nu o intenție. Eu sper din tot sufletul să fi fost o eroare și pentru care, sigur lucrurile să se lămurească în acest context”, a spus generalul Cristian Barbu, potrivit Antena 3.
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconu, susține că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord ar putea avea o reacție politică privind articolul 5, ce presupune ca toate statele membre ale NATO să intervină în apărarea unui atac asupra uneia dintre țările membre ale Alianței.
„Este prematur să tragem o concluzie. În orice caz, în opinia mea, obligatoriu va exista o reacție a Alianței Nord-Atlantice. Acest subiect nu poate fi trecut la „și altele”, pentru că a deveni un precedent.
Deocamdată, ar fi o reacție politică fie articolul 5, fie articolul 4. Dacă se intră în articolul 5 deja ridicăm componenta militară a NATO.
La articolul 4 într-adevăr sunt consultări și se presupune un anume tip de reacție. Depinde și cum se va poziționa Federația Rusă în continuare, dar ca până la urmă o reacție va fi.”, a spus oficialul țării pentru sursa citată.