15 nov. 2022 | 23:49

Care ar putea fi reacţia NATO după incidentul cu rachetele ruseşti care au lovit Polonia. Explicaţiile specialiştilor

News
Care ar putea fi reacţia NATO după incidentul cu rachetele ruseşti care au lovit Polonia. Explicaţiile specialiştilor
Reactia NATO dupa incidentul cu rachetele rusesti care au lovit Polonia

Scandal mare pe scena politică europeană, după ce două rachete rusești rătăcite au picat într-un oraș din Polonia, aflat la granița cu Ucraina. În urma impactului, au decedat două persoane au murit. Cum ar putea reacționa oficialii de la NATO, în cazul în care se dovedeşte că prăbușirea rachetelor ar fi un incident militar voit.

Doi oameni au murit în urma prăbușirii celor două rachete rusești în Polonia

După atacul celor două rachete rusești în localitatea Przewodow, Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, ar fi convocat o reuniune urgentă a organismului care se ocupă de problemele de securitate naţională şi apărare, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului pe contul de Twitter.

La fața locului, polonezii au trimis echipajele poliției locale, procuratura și unități ale armatei poloneze. Comitetul de Securitate Naţională este un organism care pregăteşte şi coordonează deciziile privind securitatea şi apărarea naţională.

Generalul român Cristian Barbu este de părere că Rusia trebuie să ofere o explicație cu privire la prăbușirea rachetelor în orașul polonez aflat la granița cu Ucraina, mai ales în condițiile în care au existat două victime.

„Să se lămurească, exact așa cum probabil că au început demersurile toate oficialitățile polone, dacă a fost o situație voită sau este un accident.

Dacă este accident atunci Rusia trebuie să explice această situație că este accident. S-a întâmplat și în Republica Moldova.

Putea să fie o deviație a unei rachete, să fie doborâtă sau să fie, așa cum știm de altfel, o rachetă nu bine construită.

Ați văzut că nu toate rachetele lor au precizie, dar și într-un caz și într-altul situația este extrem, extrem de delicată.

Sigur că ei (n.r – rușii) știu ce înseamnă să lovești o țară NATO, dar să nu uităm că în această situație au fost lovituri cu baza aeriană, adică au plecat rachetele de pe avion.

Şi știm din ultimile 6 luni că piloții lor sunt extrem de slabi, sunt foarte, foarte slabi, dovadă că n-au reușit în atâta vreme să aibă o dominație aeriană.

Nu mă mir în situația de față și tind 51% să cred că a fost o eroare și nu o intenție. Eu sper din tot sufletul să fi fost o eroare și pentru care, sigur lucrurile să se lămurească în acest context”, a spus generalul Cristian Barbu, potrivit Antena 3.

Citește și S-a aflat țara trădătoare de pe teritoriul căreia soldații lui Vladimir Putin atacă Ucraina. Anunțul care zdruncină și mai tare Occidentul

Ce reacție ar putea avea NATO

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconu, susține că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord ar putea avea o reacție politică privind articolul 5, ce presupune ca toate statele membre ale NATO să intervină în apărarea unui atac asupra uneia dintre țările membre ale Alianței.

„Este prematur să tragem o concluzie. În orice caz, în opinia mea, obligatoriu va exista o reacție a Alianței Nord-Atlantice. Acest subiect nu poate fi trecut la „și altele”, pentru că a deveni un precedent.

Deocamdată, ar fi o reacție politică fie articolul 5, fie articolul 4. Dacă se intră în articolul 5 deja ridicăm componenta militară a NATO.

La articolul 4 într-adevăr sunt consultări și se presupune un anume tip de reacție. Depinde și cum se va poziționa Federația Rusă în continuare, dar ca până la urmă o reacție va fi.”, a spus oficialul țării pentru sursa citată.

Citește și Pericolul pe care îl reprezintă cei 500 de ruși stabiliți în România. Cu se scop ar fi trimiși în țara noastră

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
Digi24
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă. Iar neplăcerile au continuat să apară
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Capital.ro
Masa de Paște fără grija kilogramelor în plus. Sfaturi pentru păstrarea greutății și evitarea problemelor digestive
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Tradiții de Paște. La masă, prima dată trebuie să se mănânce ou
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro