Captură uriașă la DIICOT: care e povestea tonei de cocaină găsite în Tulcea

de: Ciprian Ioana
26 03. 2019

DIICOT a reușit o captură uriașă de cocaină, în urma unei operațiuni demne de filmele cu Pablo Escobar. Drogurile au fost găsite pe plaja din Sfântu Gheorghe.

Procurorii DIICOT din Tulcea au reușit să captureze aproximativ o tonă de cocaină, drogurile fiind descoperite într-o barcă, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Dacă ar fi ajuns să fi vândute, pachetele descoperite pe malul Mării Negre ar fi valorat 300 de milioane de euro.

Cum au descoperit procurorii DIICOT cantitatea uriașă de cocaină

Drogurile au fost descoperite în urma unei greșeli a celor care doreau să transporte cocaine pe teritoriul României. Miercuri seara, procurorii DIICOT Tulcea au fost chemați să identifice un pachet suspect căzut dintr-o dubiță.

Pachetul pierdut pe drum conținea un kilogram de cocaină, cu o puritate de 90%.

„În seara zilei de miercuri, 20 martie, în judeţul Tulcea, dintr-o dubă înmatriculată în România a fost pierdut un pachet cu un kilogram de cocaină. Analiza fizico-chimică realizată într-un laborator din Constanţa a arătat că puritatea narcoticului era de 90 la sută”.
Felix Bănilă, procurorul şef al DIICOT

Procurorii au mers mai departe și, la două zile distanță, au descoperit pe plaja din Sfântu Gheorghe și restul încărcăturii. Într-o barcă răsturnată, au fost găsite mai multe pachete similare celui căzut din dubiță.

„În urma investigaţiilor privind traseul mărfii, anchetatori români au găsit vineri dimineaţă, pe malul Mării Negre, în zona locaităţii Sfântu Gheorghe, o barcă răsturnată, iar pe mal şi în ambarcaţiune au descoperit pachete învelite în baloane de cauciuc, având acelaşi logo, conţinut şi mod de ambalare cu pachetul pierdut din dubă cu două zile înainte”.
Felix Bănilă, procurorul şef al DIICOT

În total, au fost capturate 1.040 de kilograme de cocaină, dar această cantitate urma să fie triplată de traficanți. Practic, ar fi urmat să combine cocaina cu alte substanțe, pentru a obține mai mulți bani la vânzare.

De unde proveneau drogurile

Anchetatorii susțin că drogurile proveneau din America de Sud și au fost transportate în România pe mare. Barca pe care era transportată cocaina s-ar fi răsturnat accidental.
Nu e prima captură de acest fel pe teritoriul României făcută de DIICOT. În anul 2016, au mai fost capturate două tone de cocaină, iar în 2009 a mai fost descoperită o tonă de cocaină, în Constanța.
În acest caz, au fost reținuți doi cetățeni sârbi.  Unul dintre ei a fost prins în judeţul Prahova, la volanul unui TIR înamtriculat în Serbia, iar al doilea a fost prins la Vama Porţile de Fier 2, către Serbia. E posibil, însă, ca în operațiune să fi fost implicate mai multe persoane, printre care și cetățeni români.