Căpşunile din supermarketuri şi piaţă, un adevărat pericol pentru români. Ce trebuie să faci pentru a nu te îmbolnăvi

de: Ștefan R. Apostol
28 04. 2023

Când vorbim de legumele și fructele din piețe sau supermarketuri, majoritatea plecăm de la ideea că sunt sigure, naturale și proaspete. Nu ne-ar trece prin cap că am putea avea probleme de sănătate din cauza acestora. Dar, realitatea este cu totul alta, iar așa cum s-a demonstrat recent, căpşunile din supermarketuri şi pieţe pot fi un adevărat pericol pentru români. Citește mai departe și află despre ce este vorba și ce trebuie să faci pentru a nu te îmbolnăvi.

Căpșunile sunt o parte importantă a unei diete sănătoase

Ca și alte fructe și legume proaspete, căpșunile sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Căpșunile sunt o sursă bună de vitamina C și fibre. În general, oamenii ar trebui să mănânce între cinci și nouă porții de fructe și legume pe zi, conform specialiștilor în nutriție. O porție de căpșuni proaspete reprezintă șapte căpșuni medii sau 1/2 cană de căpșuni proaspete tăiate.

Dar, ca și alte produse proaspete, căpșunile pot fi contaminate cu bacterii sau viruși dăunători, cunoscuți sub numele de agenți patogeni. Printre exemplele de agenți patogeni se numără Salmonella, E. coli 0157:H7 și Hepatita A. Această contaminare poate avea loc în orice moment, de la câmp până la masă.

Consumul de căpșuni contaminate poate provoca o boală de origine alimentară. Semnele comune ale toxiinfecțiilor alimentare includ greață, vărsături, diaree, dureri de cap și febră. Aceste semne apar, de obicei, între 12 și 72 de ore și pot fi grave. Cu toate acestea, dacă căpșunile proaspete sunt manipulate în condiții de siguranță, putem ajuta la a ne proteja de boli de origine alimentară.

Vezi și: Truc pentru căpșuni proaspete mai multe zile. Ce trebuie să faci cum ajungi cu ele acasă

Sunt căpşunile din supermarketuri şi pieţe un adevărat pericol pentru români?

Din păcate, răspunsul scurt este da! Căpșunile din supermarketuri și din piață pot fi un adevărat pericol, iar argumentele acestei afirmații constau în datele venite de la specialiști care spun că au apărut mai multe focare de Hepatita A datorită consumului de căpșuni organice congelate, focarele fiind depistate în mai multe lanțuri de magazine din Canada și Statele Unite ale Americii.

Deși am putea spune că la noi nu este posibil, specialiștii vin și spun că există toate șansele, având în vedere că o mare parte din căpșunile vândute în supermarketuri și piețe vin din export, nu numai din piața locală.

Conform presei de peste ocean, căpșunile organice congelate vândute la Aldi, Costco, Trader Joe’s și alte magazine din Statele Unite ale Americii au fost rechemate după ce au fost asociate cu cinci cazuri de hepatită A, conform Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA), conform publicației EverydayHealth.

Vezi și: Cum evităm îmbolnăvirea copiilor de hepatita nou apărută. Sfaturi de aur oferit de medicul Mihai Craiu

Cazuri de infecții grave la pacienți care au consumat căpșunile din supermarketuri

FDA și Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) spun că investighează cazurile, printre care se numără două persoane spitalizate cu boli grave, a precizat FDA într-o declarație din 17 martie.

„Consumatorii, restaurantele și comercianții cu amănuntul nu ar trebui să vândă, să servească sau să mănânce căpșunile congelate rechemate. Aceste produse retrase trebuie returnate sau aruncate.”, a precizat FDA în declarație.

Cele cinci persoane care s-au îmbolnăvit au declarat că au mâncat toate căpșuni organice congelate, iar anchetatorii guvernamentali au urmărit fructele până la un furnizor comun de la ferme din Baja California, Mexic, a precizat FDA.

Tulpina de hepatită A din aceste cazuri este identică din punct de vedere genetic cu o tulpină care a provocat un alt focar de infecții virale cu hepatită A anul trecut, legat, de asemenea, de căpșunile organice proaspete importate din Baja California. Focarul de anul trecut a îmbolnăvit 18 persoane din trei state, potrivit unui comunicat al FDA emis în mai 2022.

Vezi și: Alimentele care conțin cele mai multe bacterii. Pot persista chiar și după spălare

Ce trebuie să faci pentru a nu te îmbolnăvi

Dacă ai cumpărat căpşunile din supermarketuri şi pieţe, ai mai multe opțiuni de evita o posibilă infecție cu hepatita A, ca urmare a consumului, după cum urmează:

Verificați în congelatoare dacă există căpșuni organice congelate sau produse din amestec de fructe. Verificați marca, numărul de lot și data limită de consum pentru a vedea dacă produsul a fost rechemat. Dacă se găsește, aruncați produsul rechemat sau returnați-l la magazinul de unde a fost cumpărat. Nu consumați aceste produse.

Persoanele care au fost complet vaccinate împotriva hepatitei A, cu două doze de vaccin separate de cel puțin 6 luni, au, de obicei, imunitate și nu se vor îmbolnăvi chiar dacă au mâncat căpșunile rechemate. Persoanele care nu sunt vaccinate împotriva hepatitei A și care au mâncat căpșunile retrase în ultimele 50 de zile ar putea fi expuse riscului de infectare.

Dacă tu, sau cineva din familie, ați mâncat astfel de fructe, iată ce trebuie să faceți, în funcție de perioada în care s-a întâmplat asta:

  • În ultimele 14 zile: Contactați un furnizor de asistență medicală pentru îndrumare. Informați furnizorul că un produs retras a fost consumat în ultimele 14 zile. Este posibil să puteți primi tratament pentru a preveni infectarea cu hepatita A.
  • Între 15 și 50 de zile în urmă: Ați putea fi încă expus riscului de infectare și ar trebui să urmăriți simptomele infecției cu hepatita A.
  • Contactați un furnizor de asistență medicală dacă apar simptome și informați-l că ați mâncat un produs retras din cauza hepatitei A.
  • Dacă ați mâncat un produs retras de pe piață și dezvoltați simptome, nu mergeți la grădiniță și nu lucrați într-un centru de îngrijire a copiilor, de alimentație publică sau de asistență medicală până când nu sunteți evaluat.
  • Membrii familiei persoanelor infectate cu hepatita A trebuie să se intereseze de furnizorul de servicii medicale cu privire la tratamentul de prevenire a infecției cu hepatita A.

Concluzie

Chiar dacă aceste fructe par a fi sănătoase, este bine să avem grijă și, chiar dacă sunt congelate și vin în ambalaje, specialiștii recomandă a fi spălate foarte bine înainte de consumare. iar în cazul în care ați consumat și simțiți că ceva nu este în ordine, recomandarea este ca, urgent, să luați legătura cu medicul de familie. Așadar, mare atenție la căpșunile din supermarketuri și piețe! Din păcate, pot fi un adevărat pericol.