Pe ce loc e București în topul calității vieții. Locuitorii spun că trăiesc mai prost

de: Diana Radu
16 03. 2019

Bucureștenii trăiesc din ce în ce mai prost, așa arată un studiu realizat în 231 de orașe. Ce îi face pe români să afirme acest lucru.

Bucureștiul a coborât în topul calității vieții cu două poziții, față de anul trecut, conform studiului. Sociologii au evaluat Capitala după mai multe criterii, în raport cu marile orașe ale lumii, și au ajuns la concluzia că bucureștenii trăiesc mai prost comparativ cu anii anteriori. În acest moment, capitala României se afla la jumătatea clasamentului orașelor, la capitolul de calitate a vieții. 

Printre aspectele de care autorii studiului au ținut cont în realizarea acestuia, se numără: calitatea serviciilor medicale, mâncarea, numărul de ieşiri la restaurant sau la teatru, dar şi stabilitatea de pe scena politică. 

„Aerul este poluat, căldură în casă nu avem. În momentul ăsta se merge după ureche în orice domeniu”, este părerea unui bucureștean despre condițiile pe care le oferă Capitala.

Tot mai mulți bucureștenii au declarat că se confruntă zilnic cu aglomeraţie în trafic, aglomeraţie la metrou, mizerie pe străzi, cozi în spitale ori lipsuri majore în unităţile sanitare. Iar la toate acestea se mai adaugă și poluarea ori deficiențe ale administrațiilor locale.

Capitala a coborât pe locul 109 în topul oraşelor lumii în funcţie de calitatea vieţii, cu două poziții față de anul trecut. Pentru a realiza acest clasament asupra calității vieții urbane au fost luate în calcul zece criterii. Printre acestea se numără stabilitatea politică, mediul economic, dar şi libertatea presei. Toate aceste probleme ne influenţează, fără să conştientizăm, spun specialiştii.

„Crește nivelul de frustrare socială, asta înseamnă că oamenii sunt mai puțin politicoși, mai puțin atenți cu cei din jur, crește nivelul de individualism, fiecăruia îi pasă doar de viața sa, nu se gândește la comunitate, nu se gândește la binele comun”, a explicat Iulian Stănescu, sociolog.

În topul orașelor cu o calitate superioară a vieții se află Viena, Zurich şi Vancouver. La popul opus, capitalele Yemenului, Republicii Centrafricane şi Irakului sunt oraşele cu cea mai slabă calitate a vieţii.