Când vor mai crește pensiile? Ludovic Orban a făcut anunțul așteptat de toți românii

de: Irina
12 09. 2020

În cursul zilei de vineri, premierul României a răspuns la una dintre cele mai des întâlnite întrebări de pe buzele tuturor românilor: când vor mai crește pensiile? Ludovic Orban a făcut anunțul așteptat de toți românii pe 11 septembrie 2020.

Premierul României susține că, pentru a fi posibilă o nouă majorare a pensiilor, trebuie să crească numărul salariaților din țară. Ludovic Orban susține că măsurile luate trebuie să fie în legătură cu realitatea economică.

Când vor mai crește pensiile?

În cadrul vizitei oficiale făcută la Mehedinți, Ludovic Orban a vorbit despre condițiile pe care viitoarea majorare de pensii trebuie să le întrunească. Este nevoie de mai mulți salariați care să poată susține acești bani, dar și ca salariul minim pe economie să crească și el. Altfel, nu vor fi bani pentru o nouă majorare.

„Orice masură va fi bine fundamentată, va trebui să fie în legătura directă cu realitatea economică, cu posibilitatea efectivă de a suporta orice fel de cheltuieli. Orice creştere ulterioară trebuie să se bazeze pe creştere economică, pe o dinamizare a economiei, pe o creştere a veniturilor salariale, care sunt suport pentru pensii, pensiile pot creşte dacă creşte numarul de salariaţi si creşte salariul minim pe economie. Orice creştere se va bizui pe o analiză seriosă”, a declarat Ludovic Orban, conform realitatea.net.

Cum poți cumpăra ani de cotizare

Când vor mai crește pensiile în perioada următoare

Joi, Guvernul României a dezbătut un proiect propus de Ministerul Muncii. Prin el, cei care nu sunt pensionați își pot plăti contribuția de asigurări sociale pentru o perioadă anticipată de 6 ani.

”Art. I. –(1) Prin derogare de la art…. din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, denumită în continuare lege, referitoare la asigurarea în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare şi ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale”, potrivit proiectul de OUG afişat pe site-ul Executivului.