Când vom reveni la normalitate, de fapt. Alexandru Rafila a făcut anunțul momentului
Alexandru Rafila este de părere că revenirea la normalitate este un termen realist, dacă se vor îndeplini două condiții: capacitatea de vaccinare să ajungă la 100.000 pe zi și să se mențină interesul oamenilor pentru imunizare.
Când vom reveni la normalitate, de fapt
”Da, este un termen realist, cu două condiții. Una este legată de capacitatea de administra 100.000 de doze de vaccin pe zi, minim, ăsta trebuie să fie un minim și este posibil să facem acest lucru, având în vedere că în următoarele două luni, adică luna aceasta și luna viitoare, peste 6 milioane de doze de vaccin vor sosi în România, așa că 100.000 ca și medie, incluzând și zilele de weekend. Al doilea element este legat de disponibilitatea populației să se vaccineze. Ăsta este elementul crucial, trebuie menținut interesul oamenilor, trebuie explicat și mai mult, fiecare dintre noi trebuie să știm că reîntoarcerea la normalitate în luna septembrie de exemplu este legată de obținerea unei acoperiri vaccinale de minim 70%”, a spus Alexandru Rafila la RFI.
”Sunt de acord cu măsurile în principiu”
Alexandru Rafila a mai spus că măsurile ce însoțesc scenariul roșu nu sunt suficiente, dacă populația nu cooperează:
”Doar măsurile, fără o aderență a populației la respectarea protecției individuale nu au rezultate extraordinare. Sunt de acord cu măsurile în principiu, dar trebuie găsită calea aceasta a unui parteneriat între autorități și populație și aici cred că mai sunt lucruri de făcut”.
Tot medicul a mai menționat că testarea lasă de dorit în mai multe orașe și că acest lucru se face disproporționat.
”În foarte multe orașe mai mari, testarea lasă de dorit, adică sunt disproporții foarte mari între testările dintre diverse capitale de județ, ca să mă refer doar la aceste localități și atunci nu putem face comparații decât dacă se testează în mod similar, adică persoanele care întrunesc definițiile de caz, eliberate de către INS pe de o parte, dar chiar și contacții apropiați ai unor persoane infectate sunt supravegheați și testați cu regularitate, încât orice caz nou să poată fi într-adevăr înregistrat”, a mai spus Alexandru Rafila, potrivit sursei menționate.
Amintim că autoritățile ce gestionează campania de vaccinare anti-COVID în România au spus luni că s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca. Menționăm că limita de vârstă pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca era de 55 de ani. În prezent, aproape 60.000 de romani trecuti de 55 de ani au fost programati la vaccinarea cu serul AstraZeneca, după ce au fost ridicate restricțiile de vârstă.