Alexandru Rafila, semnal de alarmă cu privire la noua tulpină britanică: ”Sper să nu ajungem într-o astfel de situație”

Alexandru Rafila, semnal de alarmă cu privire la noua tulpină britanică: ”Sper să nu ajungem într-o astfel de situație”
Alexandru Rafila, avertisment înfiorător pentru români Sursă foto: Inquam Photos / Alexandru Prepelita

Medicul Alexandru Rafila a transmis avertizări cu privire la ritmul alert cu care se transmit noile tulpini, respectiv cea britanică și cea africană, dar și ce s-ar putea întâmpla în cazul unui număr mare de infectări. Potrivit specialistului, România ar trebui să ajungă la un număr mare de vaccinări pentru a putea evita răspândirea necontrolată a virusului.

Cum putem evita infectarea cu noile tulpini

Profesorul Rafila atrage atenția cu privire la modul în care tulpina britanică se transmite și oferă mai multe sfaturi în ceea ce privește prevenția. În cursul serii de duminică, reprezentantul PSD afirmă că România trebuie să ajungă la 100.000 de vaccinări pe zi, pe măsură ce țara noastră va primi milioane de doze de vaccin. Acesta a atras atenția asupra respectării regulilor de igienă, singura metodă prin care poate fi evitată contactarea virusului.

„Transmisibilitatea este mai ridicată în cazul tulpinii din Marea Britanie. Pe de altă parte, dacă respectăm regulile de protecţie individuală, nu putem spune că e transmisibilitate mai mare.

Masca, distanţarea şi igiena mâinilor, respectate şi nu cred că are un impact mai mare. Dacă purtăm mască, prin mască nu se transmite mai mult ca virusul clasic.

Trebuie să creştem viteza de vaccinare pe măsură ce vin mai multe vaccinuri. Trebuie să ajungem la 100.000 de doze administrate zilnic”, a spus medicul Alexandru Rafila, duminică, la Antena3.

România, în lockdown?

Medicul Alexandru Rafila a abordat și subiectul de care toată lumea se ferește. Reprezentantul României la OMS a dezvăluit că se teme de introducerea unui lockdown și speră să nu se ajungă la această măsură radicală.

Medicul a explicat că această situație ar reprezenta o adevărată piedică pentru funcționarea societății în parametrii normali, în special penru economie. Potrivit specialistului, în cazul unei explozii a cazurilor, pe lângă cifre este indicat de analizat motivul apariției unui focar de infecție.

„Sper să nu ajungem într-o astfel de situație, pentru că este foarte periculoasă pentru economie, pentru funcționarea societății.

Cred că lucrurile trebuie judecate punctual, local, cel mult la nivelul unui județ. Nu trebuie să ne uităm doar la cifre, sigur, ele sunt importante, trebuie să ținem seama de ele, însă totdeauna trebuie să vezi, spre exemplu, care este structura îmbolnăvirilor dintr-o anumită localitate, pentru că, dacă numărul de cazuri este mare, dar este concentrat în unul-două locuri şi nu este o răspândire comunitară, este o situație.

Dacă sunt focare mai mici într-o localitate, este o altă situație. Ar trebui ținut cont și de acest lucru.
Bănuiesc că, dacă Ministerul Sănătății ar fi mai activ în această perioadă, ar putea să facă în așa fel încât DSP-urile să ofere niște răspunsuri care să fie adaptate fiecărei localități şi măsurile să fie luate în concordanţă cu situaţia epidemiologică”, a mai spus dr. Rafila.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI