Când vine iepurașul de Paște 2023. Ziua în care aduce daruri pentru cei mici

de: Anca Lupescu
14 04. 2023

Iepurașul de Paște este așteptat cu sufletul la gură de către copii, dar și de către unii adulți. Dacă te întrebi când vine iepurașul de Paște 2023, răspunsul este mai simplu decât te-ai aștepta. Iepurașul de Paște vine în fiecare an, dar data pe care vine este stabilită după anumite calcule.

Când vine iepurașul de Paște 2023

Iepurașul de Paște 2023 vine în noapte dintre 15 și 16 aprilie, adică în noaptea de Înviere. 

Cel mai adesea, Iepurașul de paște este întâlnit la catolici, unde acesta vine cu ouă de ciocolată pentru copii.

Tradiția datează încă din Antichitate, dar se crede că obiceiul de a dărui ouă de Paște a început în Europa de Est, în secolul al XVII-lea. 

Citește și: De unde provine numele de ”Paște” și când a apărut pentru prima oară

Se spune că iepurașul de Paște a apărut în Germania în secolul al XVI-lea, și a fost adus în America de Nord de către imigranți germani în secolul al XVIII-lea.

Conform legendei populare, iepurașul de Paște este un personaj care aduce cadouri, în special ouă, copiilor în ziua de Paște. Acestea s-au transformat rapid în ouă de ciocolată, odată ce tradiția a intrat în vremuri mai moderne.

 În timpul secolului al XIX-lea, au apărut primele ilustrații cu iepurașul de Paște în cărți pentru copii, ceea ce a contribuit la popularitatea acestui personaj în întreaga lume.

 În prezent, iepurașul de Paște este considerat un simbol al sărbătorii de Paște și este asociat cu reînvierea, speranța și viața nouă.

Paștele și cadourile

Paștele este cunoscut ca un moment în care se sărbătorește sfârșitul Postului Mare și Învierea lui Iisus în Duminica Paștelui. Dar, mai ales pentru copiii mici, Paștele înseamnă coșuri pline de bunătăți de la misticul și magicul Iepuraș de Paște. 

Odată cu toată emoția ar putea veni și întrebări nesfârșite – de unde vine Iepurașul de Paște? De ce ne aduce el bomboane și ouă? Câți ani are el? Și, cel mai important, ce legătură are un iepuraș cu sărbătoarea religioasă?

În timp ce legenda ne-a spus că Iepurașul de Paște este o creatură cu urechi lungi și coadă pufoasă care sare din casă în casă pentru a livra coșuri festive, există mai multe lucruri despre istoria sa pe care s-ar putea să nu le cunoști.

De unde provine iepurașul de Paște?

După cum probabil că știu deja creștinii, Biblia nu face nicio mențiune despre un iepure care livrează ouă copiilor în ziua Învierii lui Iisus Hristos. 

Citește și: Oraşul din România împodobit pentru Sărbători cu decorațiuni de Paște. Vine Crăciunul cu ouă roşii şi iepuraşi. Foto

Așadar, de ce anume a devenit un iepure o parte proeminentă a uneia dintre cele mai importante sărbători ale creștinismului, de renaștere și reînnoire? 

O teorie este că simbolul iepurelui provine din vechea tradiție păgână pe care se bazează multe dintre tradițiile noastre de Paște – festivalul Eostre, care o onora pe zeița fertilității și a primăverii. 

Simbolul animalului zeiței era un iepure, care a reprezentat mult timp în mod tradițional fertilitatea, datorită ratei ridicate de reproducere.

În ceea ce privește modul în care personajul Iepurașului de Paște a ajuns în America, acesta a fost introdus pentru prima dată în anii 1700 de către imigranții germani din Pennsylvania, care ar fi adus din Vechea Țară tradiția unui iepure care depune ouă, numit „Osterhase” sau „Oschter Haws”.

 Legenda spune că iepurele ar fi depus ouă colorate ca daruri pentru copiii care erau cuminți, așa că cei mici făceau cuiburi în care iepurașul putea să-și lase ouăle și uneori chiar puneau morcovi în caz că iepurelui i se făcea foame.

În cele din urmă, obiceiul s-a răspândit în America până când a devenit o tradiție de Paște foarte răspândită. 

În timp, livrarea iepurașului de legendă s-a extins de la doar ouă la alte bunătăți, precum ciocolată și jucării. Coșurile de Paște au devenit din ce în ce mai elaborate de-a lungul anilor.

De ce aduce iepurașul de Paște ouă?

Deoarece iepurii sunt mamifere (și dau naștere la pui vii), ar putea părea un caz de biologie greșită să spunem că Iepurașul de Paște depune ouă de sărbătoare. 

Ouăle, la fel ca iepurele, au fost considerate de mult timp un simbol străvechi al fertilității, al renașterii și al vieții noi, toate asociate cu sărbătoarea primăverii, Paștele!

Citește și: Mesaje de Paște. Urări frumoase pentru cei dragi înainte de Învierea Domnului

Din perspectivă creștină, ouăle de Paște reprezintă învierea lui Iisus și ieșirea sa din mormânt. 

Tradiția decorării ouălor pentru Paște ar putea să dateze din secolul al XIII-lea, când ouăle erau considerate în mod tradițional un aliment interzis în timpul Postului Mare. 

De aceea, oamenii le decorau atunci când perioada de post se încheia, pentru a face din consumul lor un mod și mai festiv de a sărbători în duminica Paștelui.

De unde tradiția de a vopsi și încondeia ouă de Paște

Paștele a devenit asociat cu pictura pe ouă cândva în secolul al XIII-lea. 

Oul de Paște devenise un simbol al învierii lui Iisus Hristos, al ieșirii sale din mormânt. Ouăle sunt un aliment interzis în timpul Postului Mare. Așa că oamenii le pictau și le decorau pentru a marca sfârșitul perioadei de penitență și post, apoi le mâncau de Paște, ca o sărbătoare.

Citește și: De ce nu trebuie să vopsești ouăle în altă culoare decât roșu. Ce să faci de Paște

Vopsirea ouălor de Paște este o tradiție deosebit de îndrăgită în bisericile ortodoxe și catolice orientale, unde ouăle sunt vopsite în roșu pentru a reprezenta sângele lui Iisus Hristos care a fost vărsat pe cruce.

Decorarea ouălor este o tradiție care datează de cel puțin aproximativ 2.500 de ani. Există dovezi că cultura Trypillian, care a trăit în Europa Centrală între anii 4.500 î.Hr. și 3.000 î.Hr. a vopsit ouă. 

În general, istoricii par să creadă că obiceiul a început atunci când vechii persani, sau zoroastrieni, au vopsit ouă pentru Nowruz, sau Anul Nou persan. 

Momentul exact în care creștinii au început să vopsească ouă a fost pierdut în analele istoriei, dar face parte din sărbătorile de Paște de secole. 

Când creștinismul s-a răspândit în Ucraina în secolul al X-lea, vechea tradiție de a desena pe ouă cu ceară și vopsea, numită pisanki sau pysanky, a fost asociată cu noua religie. 

Cum arată iepurașul de Paște astăzi?

Astăzi, iepurașul de Paște este reprezentat, de obicei, ca un iepure alb cu urechi lungi, purtând adesea haine umane colorate. Îl vei găsi de obicei la paradele de Paște, la chioșcurile din centrele comerciale și la alte evenimente de celebrare a sărbătorii, purtând adesea un coș plin cu ouă colorate, ciocolată, bomboane și alte bunătăți pe care să le împartă copiilor; la fel ca Moș Crăciun de Crăciun. 

Citește și: Mesaje şi urări de Paşte 2022. Trimite-le celor dragi un gând bun de Învierea Domnului

În unele locuri poți chiar să le faci o poză cu iepurele, dacă vrei o fotografie care să îți amintească de această sărbătoare.

Dar nu întotdeauna iepurele este cel care aduce ouăle de Paște. În Australia, de exemplu, sărbătoarea de primăvară este întâmpinată cu Bilby de Paște, un marsupial asemănător iepurelui, pe cale de dispariție, originar din această țară.

 Printre alte animale care aduc cadouri se numără cucul de Paște din Elveția și, în unele părți ale Germaniei, vulpea de Paște sau cocoșul de Paște!Când vine iepurașul de Paște 2023