Când vine al doilea val de COVID-19 în România. Medicul Alexandru Rafila avertizează
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de microbiologie, a spus că există speranță că ar putea apărea unele măsuri de ”relaxare„, la nivel național, însă acest lucru se poate întâmpla doar dacă oamenii vor reuși să ”mențină” și în perioada următoare un comportament ”reținut”.
Când vine al doilea val de COVID-19 în România. Medicul Alexandru Rafila avertizează
Alexandru Rafila susține că vârful crizei coronavirusului în România va fi înregistrat în săptămâna de după Sărbătorile Pascale, iar faptul că oamenii doresc să iasă din izolare pentru a-și vedea părinții, de pildă, nu poate fi de condamnat. Însă măsurile de precauție sunt necesare absolut.
Alexandru Rafila lansează un avertisment în ceea ce priveștele numărul de persoane infectate înregistrate pe teritoriul României. România va înregistra și un alt ”vârf” al crizei sanitare, în perioada noiembrie-decembrie, atunci când coronavirusul ar putea reveni în forță.
„Dacă reuşim să menţinem un comportament reţinut putem ajunge la o relaxare mai rapidă. Îmi pare bine că domnul ministru Tătaru a preluat punctul nostru de vedere legat de evoluţia acestui virus, cu vârful în săptămâna după Paşte. Este greu să condamni oamenii că vor să îşi vadă părinţii. (…) Cred că o se depăşim numărul de 10.000 de cazuri de îmbolnăviri, cred că 12.000, 14.000 ar fi corect pentru sfârşitul lui aprilie. În noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf, sper că până atunci să avem medicaţia necesară. Am primit o donaţie de azitromicina de la compania Sandoz pentru 10.000 de pacienţi. Mai este un antiviral în studiu în Japonia şi China şi sperăm să ne dea şi nouă formul aşa îl putem produce”, a declarat Alexandru Rafila, la „Marius Tucă Show”.
Purtatul măștii și spălatul pe mâini, măsuri de prevenție
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, mai spune că populația ar trebui să poarte mască, fiind recomandată cea chirurgicală, atunci când părăsește domiciliul pentru aprovizionare sau alte motive. De asemenea, microbiologul a spus că și spălatul pe mâini este mai eficient decât spirtul.
„A dispărut chestiunea legată de folosirea banilor, nu trebuie să credem că pe orice punem mâna suntem potenţial infectaţi. (…) Se poartă masca când suntem răciţi şi ne deplasăm. Restul populaţiei poate să poarte o mască în funcţie de disponibilitate. Este recomandată cea chirurgicală şi a doua una din material de bumbac. Mi se pare o greşeală să se recomande batiste sau fulare care nu protejează în niciun fel”, a mai precizat Alexandru Rafila.