Când va fi următorul mare cutremur în România. Reacția seismologului Gheorghe Mărmureanu

de: Sabina Anastasia
13 09. 2022

În ciuda numărului mare de cutremure din România, specialiștii ne liniștesc. Un seism catastrofal nu va avea loc prea curând în țara noastră. Însă asta nu înseamnă că vom scăpa de el. Potrivit calculelor făcute de renumitul seismolog Gheorghe Mărmureanu, primul cutremur care va zgudui din temelii cu adevărat țara noastră se va produce peste mai bine de 15 ani. Află în rândurile de mai jos când va fi următorul mare cutremur în România.

Când va fi următorul mare cutremur în România

Românii nu ar trebui să intre în panică. Seismologul Gheorghe Mărmureanu oferă asigurări că, potrivit calculelor sale, următorul mare cutremur în țara noastră va avea loc peste 18 ani. Ultimul s-a produs în anul 1977, când aproximativ 11.300 de oameni au fost răniți. În jur de 35.000 de locuințe s-au prăbușit din cauza seismului.

Majoritatea pagubelor din 1977 au fost înregistrate în București. Tot Capitala ar urma să fie cea mai afectată de seismul prezis de specialiști. Potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, fenomenele seismice periculoase au loc o dată la 100 de ani. Cu toate acestea, se pot produce și cutremure intermediare.

„Stați cuminți! Unul mare va fi cam peste 18 ani. Eu nu-l mai prind. Nu voi mai fi pe atunci. Acum am 82 de ani. Marile cutremure sunt cam la 100 de ani. Dar au mai fost și intermediare, în 1802, de Sf. Paraschiva. Dar atunci n-a murit nimeni, au căzut câteva biserici din București.

Cel din 1977 a fost atipic. Nu a intrat în lista aceea. A fost la o distanță de 37 de ani de cel din 1940. A avut 7, 4 grade pe scara Richter. Nici n-ar fi trebuit să fie. După marele cutremur din 1940, multe clădiri din București au rămas într-un picior. Au fost grav afectate, dar n-au căzut. Iar cel din 1977 le-a mai dat un șoc și s-au prăbușit”, a declarat seismologul Gheorghe Mărmureanu, într-o intervenție pentru EGO.ro.

Este bine să ne așezăm sub cotul ușii, de fapt?

Cu toții am fost învățați încă de mici ca, în cazul unui cutremur, să ne adăpostim în locuri de siguranță. Dacă suntem afară, este recomandat să stăm departe de clădiri, cu cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri care se pot prăbuși în stradă.

Dacă suntem în casă, se recomandă să stăm departe de ferestre, de scări sau de lift. Majoritatea suntem învățați să ne adăpostim sub cotul ușii. Însă cât de sigură este o astfel de modalitate de adăpostire? Gheorghe Mărmureanu spune că este bine să stăm sub tocul ușii, însă cu o singură condiție: acesta să fie construit corect.

Dacă tocul ușii nu este construit corect, riscăm să ne rănim mai grav decât dacă am sta, de exemplu, în centrul unei camere.