Când va fi distribuită ultima tranșă de tichete sociale. Intră banii direct pe card

de: Ștefan R. Apostol
28 10. 2022

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat recent când va fi distribuită ultima tranșă de tichete sociale. Ca și până acum, banii vor intra direct pe cardurile cu vouchere pentru alimente. Pe 24 octombrie ministerul anunța că „valoarea totală a tranșei III se ridică la peste 590 de milioane de lei.” Banii din programul „Sprijin pentru România” au ajuns integral la aproximativ 2,4 milioane de români.

Programul „Sprijin pentru România” se apropie de final

Demarat în primele luni ale anului, programul „Sprijin pentru România” era finanțat prin fondurile oferite de Comisia Europeană, în baza PNRR. Beneficiarii acestui program, aproximativ 2,4 milioane de români, au avut parte de acest ajutor social de 250 de lei, pentru achiziția de alimente de bază.

Încă din start, parte din beneficiari au încălcat normele de folosire a cardurilor emise de autorități. Efectul a fost blocarea a nu mai puțin de 10.000 de carduri.

Programul s-a desfășurat într-un ritm eșalonat. Prima tranșă avea să fie dată în iunie. Pe 24 octombrie, Ministerul anunța trimiterea unie noi tranșe de bani, cea de a III-a, penultima prevăzută în planul de lucru al proiectului.

„Astăzi, 24 octombrie 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a încărcat o nouă tranșă de 250 de lei, cea de-a III-a, pe cardurile sociale oferite prin programul „Sprijin pentru România”. Valoarea totală a tranșei III se ridică la peste 590 de milioane de lei și a ajuns la aproximativ 2,4 milioane de români.”, se arată în comunicatul MIPE.

Ultima tranșă în decembrie

Așa cum a fost stabilit de la început, iar CE și-a dat acordul, programul „Sprijin pentru România” are termen final peste două luni, în decembrie. Conform calendarului publicat, ultima tranșă, cea de a IV-a, va ajunge la beneficiari între 19 și 23 decembrie. Sumele sunt aceleași, 250 de lei, și ministerul le va încărca direct pe cardurile celor proximativ 2,4 milioane de români.

Prin luna august, Marcel Boloș anunța intenția ministerului pe care-l conduce de a prelungi programul „Sprijin pentru România” până în 2027. La ora la care scriem acest material nu a venit niciun comunicat referitor la o decizie pozitivă din partea CE.

Dacă CE nu își dă acordul, programul „Sprijin pentru România” se va încheia definitiv pe data de 23 decembrie. Rămâne să vedem care vor fi noutățile din partea ministrului Marcel Boloș pe această temă.

În altă ordine de idei, același minister anunță decizia CE de a acorda României cele 2,6 miliarde de euro aferente primei cereri de plată din PNRR. Anunțul a fost făcut ieri, 27 octombrie, într-un comunicat publicat pe siteul ministerului. Sumele anunțate sunt pentru demararea investițiilor și a reformelor asumate în programul cadru PNRR.