Când va ajunge fenomenul El Nino în România. Anunțul momentului făcut de ONU

de: Ștefan R. Apostol
06 07. 2023

El Nino s-a întors, iar Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU avertizează că fenomenul ar putea pune în pericol vieți omenești. Oficialii OMM spun că fenomenul meteorologic global se referă la momentul în care apele din Oceanul Pacific devin mult mai calde decât de obicei, și că s-ar putea să ajungă și în România.

OMM face anunțul momentului cu privire la El Nino

Încă din luna mai oficialii instituției spuneau că probabilitatea apariției fenomenului El Nino în cursul acestui an este din ce în ce mai mare.

Acest fenomen ar avea un impact asupra vremii și a modelelor climatice în multe regiuni ale lumii, opus celui al fenomenului La Nina, care durează de mult timp, și ar alimenta probabil creșterea temperaturilor globale.

Vezi și: Fenomenul meteo El Nino va ajunge în România. Ce înseamnă şi ce probleme aduce

La Nina, care a fost neobișnuit de încăpățânată, s-a încheiat după o perioadă de trei ani, iar Pacificul tropical se află în prezent într-o stare ENSO neutră (nici El Nino, nici La Nina), precizează OMM.

”Există o probabilitate de 60% pentru o tranziție de la ENSO-neutru la El Nino în perioada mai-iulie 2023, iar aceasta va crește la aproximativ 70% în iunie-august și la 80% între iulie și septembrie, potrivit actualizării, care se bazează pe contribuțiile centrelor globale de producție” conform prognozelor pe termen lung ale OMM și pe evaluarea experților.

Vezi și: Avertisment ANM! Vremea se schimbă complet, prognoza meteo până pe 10 iulie nu arată deloc bine

Efectele se vor resimți cel mai evident în 2024

Potrivit rapoartelor OMM privind starea climei globale, 2016 este cel mai călduros an înregistrat vreodată, din cauza  dublului efect al unui eveniment El Nino foarte puternic și al încălzirii provocate de omul de știință din cauza gazelor cu efect de seră.

Vezi și: Alertă meteo ANM. Opt avertizări de cod roșu de ploi și vijelii în 12 ore, furtunile au făcut prăpăd în România

Efectul asupra temperaturilor globale se manifestă, de obicei, în anul următor dezvoltării sale și, prin urmare, va fi probabil cel mai evident în 2024.

”Lumea ar trebui să se pregătească pentru dezvoltarea fenomenului El Niño, care este adesea asociat cu o creștere a căldurii, a secetei sau a precipitațiilor în diferite părți ale lumii. Acesta ar putea aduce un răgaz în fața secetei din Cornul Africii și a altor efecte legate de La Nina.

Ar putea, de asemenea, să declanșeze mai multe fenomene meteorologice și climatice extreme. Acest lucru evidențiază necesitatea inițiativei ONU -Avertizări timpurii pentru toți, pentru a menține oamenii în siguranță.

Nu există două evenimente El Nino la fel, iar efectele depind parțial de perioada anului. Prin urmare, OMM și serviciile meteorologice și hidrologice naționale vor monitoriza îndeaproape evoluția situației.”, au declarat experții OMM.

Vezi și: Cod portocaliu până duminică în România! Va fi prăpăd, vin vijeliile și furtunile

ONU precizează când va ajunge fenomenul El Nino în România

Așa cum este explicat de către experții OMM, El Nino este un model climatic natural în Oceanul Pacific tropical care determină temperaturi mai ridicate decât media la suprafața mării și are o influență majoră asupra vremii de pe glob, afectând miliarde de oameni.

”Apariția fenomenului El Nino va crește considerabil probabilitatea de a depăși recordurile de temperatură și de a declanșa o căldură mai extremă în multe părți ale lumii și în ocean”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Declarația expertului este semnalul pentru guvernele din întreaga lume de a mobiliza pregătirile pentru a limita impactul asupra sănătății, ecosistemelor și economiilor acstora.

Pentru a salva vieți și mijloace de subzistență, guvernele trebuie să stabilească sisteme de avertizare timpurie și să se pregătească pentru alte evenimente meteorologice perturbatoare în acest an, a mai spus Petteri Taalas.

Vezi și: ANM a făcut anunțul despre canicula și furtunile din România. Când scăpăm de fenomenele extreme din țară

În aceeași informare, Petteri Taalas a mai făcut o precizare cu privire la când va ajunge fenomenul El Nino în România, iar conform acestuia, fenomenul ar putea ajunge și la noi în doar câteva luni.

Ffectele sale se resimt în aceste zile, ca urmare a fenomenelor meteo extreme, de la caniculă la vijelii, furtuni și căderi masive de apă.

Expertul a mai declarat că ultimii trei ani au fost unii dintre cei mai călduroși înregistrați vreodată, chiar și cu faza soră a lui El Nino, La Nina, care este marcată de temperaturi oceanice mai scăzute decât media.