Când va ajunge euro la 5 lei. Previziunile unui reprezentant al unei cunoscute case de brokeraj

Când va ajunge euro la 5 lei. Previziunile unui reprezentant al unei cunoscute case de brokeraj
Previziunile analiștilor pentru anul 2020: Euro va ajunge la 5 lei

Reprezentantul unei cunoscute case de brokeraj vine cu o ipoteză îngrijorătoare pentru anul 2020. Cursul valutar ar putea ajunge la 5 lei pentru un euro la jumătatea anului viitor, din cauza nivelurilor ridicate ale dificitelor bugetare și de cont curent.

Previziunile analiștilor pentru anul 2020: Euro va ajunge la 5 lei

Deficitul bugetar pentru finalul anului 2019 din rectificarea făcută în urmă cu o săptămână scoate în evidență un deficit de 4,4 la sută din PIB. De asemenea, din estimările specialiștilor reiese că deficitul de cont curent este de peste 5 la sută. Aceste date vor duce la creștea euro în raport cu leul românesc în anul 2020, când moneda europeană va ajunge să coste 5 lei.

”După părerea mea este nevoie de o creștere a nivelului euro în raport cu leul de câteva procente în următoarele câteva luni. Pragul cel mai important și obsedant va fi cel de 5 lei/euro. Ar fi nevoie pentru economie de un asemenea curs? Da. Ar reteza o parte din dezechilibre? Da”, a declarat pentru ZF Live Claudiu Cazacu, analist-șef XTB România.

Această creștere a cursului valutar ar putea produce unele probleme. Finanțarea unui deficit mai mare ar fi mult mai dificilă, fapt care a fost precizat chiar de către guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. În condițiile în care România are împrumuturi și în alte monede, plățile care vor fi făcute în euro la veniturile actuale în lei ar însemna costuri mult mai mari.

”Cursul de schimb este unul dintre barometrii cei mai urmăriți ai puterii de cumpărare și a stării generale. Este o cifră care rezumă, nu zic că este corect să vedem lucrurile în felul acesta, dar spun că asta se întâmplă. Valoarea cursului este dureros de sus pentru consumatori și va fi în continuare tot mai dureros. Din punctul de vedere al economiei în ansamblul său, cursul este insuficient pentru că reflectă o forță a leului pe care nu o avem în realitate”, a mai spus Claudiu Cazacu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI