Când trebuie să arunci tocătorul din bucătărie. Eşti în pericol dacă îl foloseşti prea mult timp
Ustensilele de bucătărie nu pot fi folosite pentru o perioadă nedeterminată de timp. Ca în cazul tuturor instrumentelor, la un moment dat se vor deteriora. Desigur, acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, printre care se numără și o utilizarea lor necorespunzătoare, diverse incidente, neglijența sau pur și simplu uzura. Află în rândurile de mai jos cum trebuie să procedezi în cazul tocătorului de legume. Când trebuie să arunci tocătorul din bucătărie.
De ce trebuie să schimbi instrumentele din bucătărie
Multe dintre ustensilele din bucătărie pot fi folosite doar pentru o perioadă scurtă de timp. Deseori, acestea trebuie înlocuite periodic. În principiu, înlocuirea obiectelor folosite la gătitul mâncărurilor, este recomandată din două motive.
Primul are legătură cu alterarea mâncării, adică a mirosului sau gustului acesteia. Fenomenul are loc din cauza unei perioade de lungă folosire a instrumentului de bucătărie. Odată cu trecerea timpului, materialele din plastic îndeosebi eliberează o parte dintre compușii care le formează. Astfel, alimentele pot căpăta mirosuri specifice plasticului.
Al doilea motiv pentru care se recomandă o înlocuire periodică a instrumentelor de bucătărie are de-a face cu riscurile pe care acestea le reprezintă pentru sănătate. Când spunem asta ne referim și la metoda de curățare a obiectelor din bucătărie. De exemplu, adânciturile unui vas adânc greu de curățat încurajează dezvoltarea de microorganisme, dintre care unele ar putea fi patogene.
Există o mulțime de dezbateri cu privire la timpul potrivit de utilizare a unui instrument de bucătărie. Deși părerile în această privință sunt împărțite, specialiștii din domeniul siguranței alimentare au ajuns la un consens cu privire la materialele folosite în bucătărie. Obiectele din lemn sunt cele mai periculoase, spun experții.
Când trebuie să arunci tocătorul pentru legume sau să îl schimbi
Unul dintre cele mai comune instrumente din lemn din bucătărie este tocătorul pentru legume. Specialiștii din domeniul siguranței alimentare recomandă consumatorilor să fie atenți la calitatea obiectului pe care îl cumpără. Așchiile de pe tocător pot să fie adevărate pericole la adresa siguranței umane. El pot provoca leziuni la nivelul tractului intestinal.
Lemnul necesită multă grijă și atenție și când este curățat. Dintre toate materialele, acesta este cel mai pretențios când vine vorba despre dezinfectare, potrivit specialiștilor. În general, poate fi spălat fără probleme în mașina pentru spălat.
Așa cum am explicat mai sus, tocătorul de legume din bucătărie trebuie să fie schimbat periodic. La bază se numără motivele elaborate în prima parte a acestui articol. Însă când anume ar trebui să înlocuim tocătorul din bucătărie, de fapt? Specialiștii spun că atât timp cât suprafața instrumentului nu este deteriorată, nu este nevoie nici de înlocuirea sa.
Citește și: Secretul bucătarilor profesioniști pentru tocarea legumelor. Totul va fi mult mai rapid
În momentul în care suprafața tocătorului de legume prezintă canaluri adânci, instrumentul trebuie aruncat și înlocuit cu unul de calitate, care să nu prezintă crăpături.